Spre exemplu pietonii trebuie să știe că au obligația, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori nepavată, a drumului. Aceștia nu au voie să circule pe pistele de biciclete şi pe autostradă, scrie avocat.net.
Pietonii pot să traverseze un drum doar în momentul în care semaforul arată culoare verde pentru ei. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afișeze semnalul roșu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea. De asemenea, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii sunt oblicați să aștepte schimbarea culorii semnalului semaforului.
Pietonii nu au voie să traverseze atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semaforul afişează culoare roșie.
Pietonii mai trebuie să fie conştienţi şi de faptul că este interzis să traverseze atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență (poliție, pompieri etc) cu girofarurile și sirena pornite.
Totodată, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.
Asemenea conucătorilor auto, pietonii sunt obligați să respecte semnalizările polițiștilor aflați în intersecții. Ei trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează traficul și trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele polițistului.
Nerespectarea acestori reguli vor atrage după sine, amenzi din clasa I de sancțiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă, cuprinsă între 290 și 435 de lei.