Marţi, 31 iulie 2018 este ultima zi în care se poate depune Declaraţia Unică. Contribuabilii persoane fizice pot depune Declaraţia online, prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro. De asemenea, Declaraţia Unică se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire’, se arată într-un comunicat al MFP, conform Știripesurse.
Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică.
Cum explică Tudorel Toader refuzul Serbiei de a-l extrăda pe Ghiţă: ‘Trebuiesc respectate standardele de protecţie a drepturilor’
‘Pentru depunerea online a Declaraţiei Unice până la 31 iulie 2018 se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. Bonificaţia se acordă corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii’, precizează MFP.
Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.
Începând cu anul 2019, Declaraţia Unică se va depune exclusiv online, potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.
Declaratia unica. Cine trebuie sa depuna declaratia unica. Toate persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania.
Potrivit Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018 (ANAF), persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență din Codul fiscal și care realizeză venituri din străinătate, supuse impozitării în România, trebuie să declare o serie de venituri, printre care se află și veniturile:
-din profesii liberale – avocati, medici, arhitecti, psihologi și alte profesii liberale;
-din activități de producție, comerț și prestări de servicii;
-din drepturi de autor;
-din închirierea caselor, terenurilor, mașinilor etc;
-din activități agricole, piscicultură și silvicultură;
-cele sub formă de dividende și dobânzi;
-din premii;
-din jocuri de noroc;
-din pensii.