O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a identificat o asociere între consumul de chili şi creşterea riscului de demenţă, scrie Agerpres. Studiul a fost condus de Zumin Shi, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Qatar, iar în cadrul acestuia au fost monitorizaţi peste 4500 de adulţi din China, de peste 55 de ani, în perioada 1991 – 2006.
În urma cercetării a fost identificat un declin cognitiv mai rapid în cazul persoanelor care consumau mai mult de 50 de grame de chili pe zi. ”În cadrul studiilor anterioare s-a descoperit că chili este benefic pentru greutatea corporală şi presiunea arterială. Însă, în această cercetare, am identificat efecte adverse asupra cogniţiei în rândul adulţilor vârstnici”, a explicat Zumin Shi.
”Chili este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume, în Asia mai mult decât în ţările europene. În unele regiuni din China, precum Sichuan şi Hunan, în medie, aproape unul din trei adulţi consumă în fiecare zi alimente picante”, a declarat unul dintre autorii studiului, Ming Li, de la Universitatea din Australia de Sud.
Capsaicina este ingredientul activ din chili şi ar avea un rol în stimularea metabolismului, arderea grăsimii şi inhibarea tulburărilor vasculare. Acesta este, potrivit specialiştilor din spatele cercetării, primul studiu longitudinal care analizează asocierea dintre aportul de chili şi funcţiile cognitive. Oamenii de ştiinţă au precizat că persoanele cu o greutate corporală normală ar putea fi mai sensibile la aportul de chili în comparaţie cu indivizii supraponderali. Astfel, memoria şi greutatea lor suferă un impact mai mare.
La nivel mondial, circa 50 de milioane de persoane suferă de demenţă, iar boala Alzheimer, forma cel mai des întâlnită, contribuie la 60-70% dintre cazuri, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În prezent nu există un tratament care să vindece demenţa şi evoluţia progresivă a acesteia.