O nouă propunere legislativă care vizeză modul în care sunt calculate punctele de amendă în cazul contravențiilor de circulație, a fost înregistrată miercuri la Senat. Această propunere care a fost inițiată de 15 deputați PSD și doi de la PNL are legătură cu o Hotărâre de Guvern pentru 2019.
Această propunere are legatură cu intrarea în vigoare de 1 ianuarie 2019, a salariului minim diferențiat.
„În lipsa unei plafonari, de la 1 ianuarie 2019, valoarea unui punct de amenda va fi de 208 lei, probabil. Spunem probabil deoarece până acum nu a existat salariul minim diferențiat, iar articolul prin care se stabilește valoarea punctului de amendă nu prevede la care dintre cele doua niveluri se va aplica cota de 10%.
Însă, la oricare valoare s-ar raporta, cuantumul amenzilor ar crește excesiv și ar crea probleme majore unor intregi categorii sociale, cum sunt șomerii, studenții, pensionarii etc,” se arată în expunerea de motive.
În prezent, valoarea punctului-amendă este plafonata la 145 lei. Plafonarea a fost stabilită anul trecut, printr-o ordonanță de urgenta care expiră în decembrie 2018.
Conform articolului 98, alin.2 din Codul Rutier, un punct-amenda reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.