Atenţie, şoferi! Când se montează cauciucurile de iarnă! Amenzi de până la 2.900 de lei. Alertă pentru şoferi! Iarna a venit pe nepregătite în mai multe zone din ţară, iar legea este clară atunci când vine vorba de cauciuri de iarnă! Ce riscă şoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier şi nu îşi montează pe maşină cauciucuri de iarnă în timp util. Nu este de glumă cu poliţia.
Atenţie, şoferi! Când se montează cauciucurile de iarnă! Amenzi de până la 2.900 de lei
Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Orice şofer surprins cu cauciucuri de vară când pe drum este strat de zăpadă sau polei va fi sancţionat drastic, iar amenzile sunt cu adevărat serioase.
Astfel, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, insă aceastea trebuie să fie mereu prezente atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.
Ce riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă pe drumurile cu probleme
Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei.
Fapta este de o gravitate maximă. Legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile.
Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Cum verfici starea anvelopelor și ce înseamnă marcajele de pe ele
Potrivit specialiștilor, anvelopele de iarnă ar trebui să fie înlocuite atunci când se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare, adică 1.6mm adâncimea rămasă a benzii de rulare. Aspectul anvelopelor trebuie verificat în mod regulat. După 5 ani, un specialist în anvelope ar trebui să vă verifice anvelopele în fiecare an.După 10 ani, anvelopele trebuie înlocuite.
Atenţie, şoferi! Când se montează cauciucurile de iarnă! Amenzi de până la 2.900 de lei