Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei, respectiv de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie Mediafax.
Klasu Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2018 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei, de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de stabilire a metodelor de calcul şi de raportare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea conţinutului minim de biocarburanţi în amestecul de benzină şi motorină, obligativitatea furnizorilor de a afişa la pompă conţinutul de biocarburanţi din benzina şi din motorina comercializată, pentru conformarea cu prevederile art.3 şi art.4 din Directiva 2009/30/CE, obligativitatea producătorilor şi importatorilor de autovehicule de a include în documentaţia tehnică pe care o pun la dispoziţia utilizatorilor, respectiv în cartea tehnică, informaţii privind conţinutul de biocarburanţi din benzină care poate fi utilizat, stabilirea valorilor ţintă privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru conformarea cu prevederile art.7a din Directiva 2009/3 0/CE şi în conformitate cu metodele de calcul impuse prin Directiva 2015/652/CE, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.220/2008.
„Cu informarea prealabilă a autorităţii competente, prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), de la data de 1 ianuarie 2019, pentru asigurarea protejării în condiţii de iarnă severă a motoarelor cu aprindere prin compresie prezente pe anumite categorii de vehicule, utilaje, echipamente şi/sau nave care prezintă limitări tehnice de utilizare a combustibililor prevăzuţi la alin. (1), se poate utiliza un conţinut minim de biocarburant astfel încât punctul maxim de distilare de 65% la 250ºC pentru motorină diesel şi motorină să fie înlocuit cu un punct maxim de distilare de 10% (vol/vol) la 180ºC”, prevede un amendament din proiectul de lege.