Anti-inflamatoarele pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog

Anti-inflamatoarele pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog. Ibuprofenul utilizat pentru tratarea unei infecții respiratorii poate provoca un rezultat fals pozitiv într-un test toxicologic efectuat în timpul unui control de trafic.

Combinațiile de ibuprofen cu codeină pot duce la un rezultat pozitiv într-un test toxicologic. Astfel, întrebarea este ce trebuie să facem dacă urcăm la volan în timp ce avem o răceală, pentru a evita problemele în cazul unui control de trafic.

Testele toxicologice efectuate în trafic, cunoscute și sub denumirea de teste rapide antidrog, pot detecta markeri care se leagă și de substanțe chimice similare cu drogurile. Dacă refuzați testul sau dacă acesta rezultă pozitiv, permisul de conducere vă va fi suspendat pentru 72 de ore, iar ulterior veți fi dus la spital pentru teste suplimentare.

Anti-inflamatoarele, precum ibuprofenul, pot produce rezultate fals pozitive în testele rapide efectuate în trafic. Se estimează că aproximativ 10% dintre aceste teste pot indica eronat prezența substanțelor interzise.

„Dacă vorbim de ibuprofen poate da rezultat fals pozitiv pentru mai multe categorii de substanțe, THC – din canabis, marihuana – până la amfetamină”, a explicat dr. Cristian Păpărău, medic primar medicină legală, potrivit Pro TV.

pastile de ibuprofen
SURSA FOTO: Dreamstime

Pe piață există combinații de ibuprofen cu codeină care sunt mai eficiente în combaterea durerilor și disconfortului cauzat de viroze. Totuși, codeina poate duce la un rezultat pozitiv într-un test toxicologic, fiind clasificată în categoria opiaceelor.

„Pozitivează un drug test pentru opioide, pe opiacee, dând repet un rezultat, repet, pozitiv. Dacă noi vom încerca să pune, nişte valori, peste care considerăm că persoană are capacitatea de a conduce afectată, probabil nu vom mai afecta atâția oameni, care folosesc uzual aceste medicamente.

Nu vom mai umple sistemul judiciar de dosare penale care fac rău unor oameni aflați sub tratament”, a mai spus dr. Cristian Păpărău.

Ce ar trebui să facă șoferii care se confruntă, de exemplu, cu o răceală

Șoferii care prezintă simptome de răceală ar trebui să ia paracetamol pentru a ameliora simptomele generale, conform recomandărilor medicilor. În plus, este important să se mențină o hidratare adecvată, consumând multă apă.

Conf. univ. dr. Radu Țincu, medic primar în anestezie, a explicat că paracetamolul nu are un impact semnificativ asupra testelor rapide, dar a menționat că alte medicamente, precum cele antiinflamatorii sau antihistaminice, pot provoca probleme. El a dat exemplu pseudoefedrinei, prezentă în decongestionantele nazale și în unele pastile, care poate cauza interferențe în rezultatele testelor antidrog.

Efedrina, care se găsește în picăturile de nas decongestionante, poate duce la un rezultat pozitiv pentru amfetamine într-un test efectuat în trafic.