Şoferii care întâlnesc condiţii de ceaţă trebuie să-şi aprindă proiectoarele şi să circule cu atenţie sporită. Ce se întâmplă însă cu cei care merg cu proiectoarele de ceaţă aprinse şi când nu este nevoie de ele?
Codul Rutier din România prevede că şoferii trebuie să circule cu proiectoarele de ceaţă aprinse când sunt condiţii de ceaţă pe şosele. ANM a emis mai multe atenţionări meteo de ceaţă în aceste zile, unele chiar cu Cod galben, iar acest lucru a fost întărit şi de un mesaj postat de Poliţia Română pe pagina sa de Facebook în urmă cu câteva zile.
„La această oră se circulă în condiții de ceață densă în mai multe zone din țară.
Când circulați pe timp de ceaţă:
– Reduceți viteza,
– Măriți distanţa în mers,
– Folosiți luminile de ceață.”, au reamintit poliţiştii tuturor şoferilor.
Folosirea proiectoarelor de ceaţă când vremea nu o cere poate fi sancţionată
Ce se întâmplă însă cu cei care circulă cu proiectoarele de ceaţă pornite chiar şi când vremea de afară este frumoasă? Codul Rutier prevede sancţiuni în acest caz: 4-5 puncte de amendă şi 3 puncte de penalizare.
Într-o postare mai veche de pe pagina Ministerului Afacerilor Interne se explică exact acest lucru:
„Întrebare primită pe Facebook MAI: De ce nu poți conduce tot timpul cu proiectoarele de ceață aprinse?
Răspuns:
- Dacă nu este ceață, cu ce te-ar ajuta?
- Pentru că nici cu ștergătoarele pornite nu conduci când e soare afară.
- Proiectoarele de ceață aprinse tot timpul nu-ți fac mașina mai frumoasă și nici vizibilitatea mai bună!
- UTILIZAREA LOR, ÎN LIPSA CEȚII, DERANJEZĂ CONDUCĂTORII AUTO CARE VIN DIN SENS OPUS…de aceea se sancționează contravențional cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare!
În speranța că v-am scos din „ceață” și ați stins proiectoarele, vă dorim drum bun! Nu uitați, în schimb, luminile de întâlnire.”
Sfaturile utile pentru condusul pe ceaţă
Când întâlnesc situaţii cu ceață densă, șoferii sunt obligați, pe lângă a aprinde proiectoarele, să reducă viteza și să mărească distanța de mers pentru a evita posibile accidente din cauza vizibilității reduse.
De asemenea, pentru mai multă precauție, în condiții de ceață evită să treci de pe banda doi pe banda unu de mers. Mulți dintre șoferi au tendința să treacă de banda doi pe banda unu, atunci când întâmpină condiții de ceață. Însă, aceasta este cea mai mare greșeală, deoarece ai șanse foarte mari să lovești mașinile parcate din cauza vizibilității scăzute, scrie impact.ro.
În cazul în care te afli pe autostradă și te confrunți cu condiții de ceață, nu e deloc o idee bună să te oprești pe banda de urgență. Asta pentru că, poți fi lovit de un alt șofer care din lipsă de vizibilitate poate pierde controlul autovehiculului.