Mai multe persoane au fost sunate de hackeri, spunându-le că au o problemă la calculator care trebuie rezolvată urgent.
Infractorii s-au dat drept angajaţi Microsoft şi scopul lor era să instaleze viruşi în dispozitivele victimelor ca pe urmă să le supravegheze activitatea sau chiar să le fure bani din conturi.
“De obicei, se sună la telefon. Sunt de la Microsoft, am constatat că computerul dumneavoastră are viruşi şi este obligaţia noastră legală să vă sunăm şi acordăm sprijin. Daţi-ne codul de acces, moment în care persoana respectivă are acces la calcualorul victimei”, spune Magda Popescu, avocat Microsoft.
„Am fost apelat de pe două numere de telefon, care păreau locale, de persoane care s-au recomandat ca fiind de la Microsoft (vorbeau în engleză cu accent indian). Mi-au comunicat că de pe computerul meu sunt transmise alerte la Microsoft şi că trebuie să urmez câţiva paşi pentru a rezolva problema.”, a declarat o victimă a hackerilor, conform Digi24.
Una din 10 persoane atacate cade în capcană, arată un studiu global făcut de Microsoft. Compania atrage atenţia că niciodată nu trimite astfel de anunţuri nesolicitate de client.
-În ultima perioadă, da. Un mesaj, tot de viruşi, că ar trebui ceva făcut la el.
-Folosim laptopul de la muncă şi atunci avem protecţie asigurată.
Contrar aşteptărilor, cele mai frecvente victime sunt persoanele născute după anii ’80. Explicaţia este simplă, arată oficialii Micorsoft: tinerii consideră că ştiu suficient cât să se simtă în siguranţă pe internet şi nu mai sunt atenţi la pericole.