Atenționare ANM: Furtuna Ashley se apropie de România. Ce vreme ne așteaptă

munte, furtună, fulger

SURSA FOTO: Dreamstime

Meteorologii ANM atrag atenția că vremea se schimbă brusc, România pregătindu-se pentru furtuna Ashley. Potrivit șefei ANM, Elena Mateescu, ar putea fi emise avertizări de cod roșu.

ANM: România se pregătește pentru furtuna Ashley

Meteorologii ANM avertizează că după ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare și a luat viața a șapte persoane, România se confruntă cu o nouă amenințare meteorologică majoră: furtuna Ashley.

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că un val de aer polar urmează să ajungă deasupra țării noastre, aducând schimbări semnificative ale vremii și noi riscuri de fenomene meteo extreme.

Aer polar și scădere bruscă a temperaturilor

Masa de aer polar care se va forma deasupra Europei de Vest va afecta România începând de duminică. Până atunci, temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate pentru sfârșitul lunii septembrie, ajungând chiar și la 34°C în sudul extrem al țării. Cu toate acestea, de duminică, temperaturile vor scădea drastic.

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Ploi / SURSA FOTO: Dreamstime

În sud-sud-est, maximele vor ajunge doar la 22°C, iar în regiunile intracarpatice chiar și la 15-16°C, ceea ce reprezintă o diferență de până la 15°C față de valorile înregistrate la sfârșitul acestei săptămâni.

Odată cu răcirea bruscă, România se va confrunta și cu o instabilitate atmosferică accentuată. Primele efecte se vor resimți în vestul și nord-vestul țării, urmând ca fenomenele meteo extreme să se extindă în toată țara.

„La început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment. Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală”, a mai spus șefa ANM.

Potrivit datelor actuale, intervalul sâmbătă-luni va aduce precipitații importante, cu cantități estimate de 60-80 l/m², suficiente pentru a declanșa avertizări de cod portocaliu în anumite regiuni. Cele mai mari cantități de precipitații sunt așteptate în vest, sud și centru.

Posibile avertizări de cod roșu

Șefa ANM a subliniat că situația este monitorizată constant și că, în funcție de evoluția fenomenelor, se pot emite avertizări de cod roșu dacă precipitațiile vor depăși pragul de 80-100 l/m². Aceste avertizări nowcasting vor fi emise la nevoie, pentru a oferi populației informații cât mai exacte și în timp util.

Un alt factor de îngrijorare este faptul că această furtună va coincide cu viitura de pe Dunăre, ceea ce ar putea amplifica riscul inundațiilor. Autoritățile sunt în alertă și se pregătesc să intervină în cazul în care situația se va agrava.