Atenționare de călătorie de la MAE. Toți românii care vor să intre în Cehia trebuie să știe ce îi așteaptă. Autorităţile de aici au revizuit condiţiile de intrare în ţară pentru cetăţenii dintr-o serie de state, inclusiv România, în contextul pandemiei de COVID-19, reguli care vor intra în vigoare din 27 decembrie, a anunţat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Persoanele vaccinate cu schema completă, dar fără doza booster, persoanele trecute prin boală, precum şi persoanele nevaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test de tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea în călătorie.

De asemenea, toate persoanele trebuie să completeze, anterior deplasării în Republica Cehă, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) şi să prezinte dovada completării acestuia la intrarea pe teritoriul ceh.

Cine face excepție de la obligativitatea testării PCR

Sunt exceptate de la obligativitatea testării PCR următoarele categorii de persoane: cetăţenii vaccinaţi cu a treia doză (booster); minorii cu vârsta între 12 şi 18 ani vaccinaţi cu schema completă de vaccinare (1 sau 2 doze, după caz); persoanele care au reşedinţa pe teritoriul ceh sau cetăţenia cehă; copiii sub 12 ani; personalul de transport internaţional, dacă motivul intrării este justificat de un document corespunzător; persoanele aflate în tranzit pentru cel mult 12 ore.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Situație critică și în altă țară din Europa

O situație critică din cauza COVID se înregistrează și în Italia.  Autoritățile au interzis total festivităţilor publice de Anul Nou. Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza a arătat că purtarea măştilor va fi din nou obligatorie în aer liber. El a cerut populației să folosească măştile Ffp2, mai protectoare, în transportul public şi în locurile publice, cum ar fi teatrele, cinematografele şi la evenimentele sportive.

O altă măsură dură vizează că evenimentele și concertele în aer liber vor fi interzise până la 31 ianuarie. Discotecile şi cluburile de dans vor fi nevoite să se închidă până la această dată, într-un efort de a preveni socializarea în masă în perioada sărbătorilor.

Măsurile au fost luate într-un moment în care Italia a înregistrat un număr record de 44.595 de noi cazuri de coronavirus. Situația este dramatică, mai ales că vorbim de o creştere de peste 70% în doar o săptămână.