Scandalul corupţiei din cadrul concernului german Siemens se adânceşte. Directorul general al companiei, Klaus Kleinfeld, va părăsi compania în luna septembrie, odată cu expirarea contractului.

Kleinfeld şi-a anunţat plecarea după ce, cu doar câteva zile înainte, Heinrich von Pierer, preşedintele Consiliului de Supraveghere, CEO al companiei între 1992 şi 2005, a demisionat. Niciunul dintre cei doi directori nu a fost direct implicat în scandalul de corupţie care a luat amploare în toamna anului trecut. Kleinfeld a făcut acest anunţ după ce a devenit publică informaţia că nu era susţinut de Consiliul de Supraveghere, unii membri temându-se că el ar putea fi atras în scandalul de corupţie în care este implicat concernul. Investigaţia se referă la dispariţia unor fonduri de 420 milioane de euro din conturile Siemens, suma fiind transferată în străinătate şi utilizată pentru mită, potrivit procurorilor.

Conform Reuters, este de neconceput ca următorul director al Siemens să fie promovat din interiorul concernului, date fiind investigaţiile care se fac în cadrul companiei germane. Wolfgang Reitzle, directorul grupului Linde, este prezentat de presa internaţională ca fiind, cel mai probabil, următorul CEO al Siemens. Printre numele vehiculate de presă ca posibili succesori, se mai numără Carl-Peter Forster, preşedintele General Motors pentru Europa, Manfred Wennemer, CEO Continental, Eckhard Cordes, fost manager Daimler-Chrysler, şi Wolfgang Bernhard, fost manager Volkswagen. În ciuda investigaţiilor care au avut loc la birourile firmei din mai multe locaţii, afacerile nu au avut de suferit. Acţiunile sunt în continuă urcare, iar rezultatele primului trimestru din 2007 au fost pozitive, profitul operaţional înregistrând o creştere de 49%, atingând 1,964 miliarde de euro.

Reuters citează surse apropiate Consiliului de Supraveghere, conform cărora încă doi top-manageri sunt pe picior de plecare. Johannes Feldmayer, arestat luna trecută şi eliberat pe cauţiune după ce a fost interogat în legătură cu acuzaţii de corupţie, nu îşi va reînnoi nici el contractul. Responsabilităţile sale includeau serviciile IT. Contractul lui Juergen Radomski, Chief Compliance Officer – omul care se asigura că activitatea firmei este în concordanţă cu reglementările în vigoare – nu va fi nici el reînnoit. Ambele contracte expiră anul acesta.
Scandalul corupţiei din Germania nu a ajuns încă la Bucureşti, chiar dacă, la sfârşitul anului trecut, au avut loc schimbări şi în managementul filialei locale a companiei.

Prezentă pe piaţa autohtonă de peste o sută de ani, compania a avut contracte cu statul român în mai multe domenii de activitate. Printre cele mai noi se numără un contract pentru iluminatul public din Sibiu, în valoare de 2,2 milioane de euro, modernizarea reţelei de comunicaţii a Electrocentrale Bucureşti (în valoare de un milion de euro), automatizarea a 127 de puncte termice pentru RADET Constanţa (3,8 milioane de euro). Firma a mai fost interesată şi de licitaţia organizată de Primăria Capitalei pentru achiziţionarea de tramvaie în valoare de 2,3 milioane de euro, amânată pe motiv că ofertele nu respectau cerinţele tehnice, precum şi de proiectul Netcity, care presupune îngroparea cablurilor din Bucureşti, dar şi această licitaţie a fost amânată. 

Bursa nu este impresionată de corupţie

În ciuda investigaţiilor efectuate în birourile Siemens din Germania, acţiunile companiei au crescut aproape constant. După ce în vara anului trecut au atins valori doar cu puţin peste 60 de euro, pe 3 mai, la închiderea bursei germane, acţiunile se situau la 91,39 de euro. Volumul tranzacţionat a fost de aproape şase milioane de acţiuni. Compania mai este listată la bursa din New York (123,91 de dolari acţiunea) şi la Londra (6,241 lire sterline acţiunea).

Sursa: siemens.com