Compania suedeza specializata in solutii industriale Atlas Copco a obtinut din partea autoritatilor germane si austriece anti-trust, aprobarea, cu anumite conditii, pentru achizitionarea diviziei de compresoare a companiei ABAC, informeaza un comunicat al Atlas Copco. Finalizarea tranzactiei este programata pentru data de 2 aprilie anul acesta. Compania nu a precizat valoarea tranzactiei.

“Atlas Copco are doua directii de dezvoltare pe partea de compresoare industriale. Una este reprezentata de brandul Atlas Copco si cealalta de conceptul multibrand, adica dezvoltarea celorlalte marci existente in portofoliul companiei. Practic, prin aceasta achizitie,  diversificam optiunile cumparatorilor in ceea ce priveste compresoarele industriale”, a declarat pentru Capital, Niculae Dinca, director financiar al filialei din Romania a Atlas Copco. Potrivit acestuia, achizitionarea de catre Atlas Copco a diviziei de compresoare a companiei ABAC inseamna crearea unei entitati foarte puternice pe piata germana si austriaca, ceea ce ar putea distorsiona concurenta. Astfel, autoritatile germane si cele austriece au impus anumite conditii post-tranzactie.

 

Potrivit companiei, conditiile tranzactiei pentru piata germana constau in vanzarea organizatiei germane de vanzari si service a ALUP GmbH, divizie a ABAC, pastrand dreptul de utilizare a marcii ALUP pe piata germana exclusiv pentru o perioada de 5 ani.

 

In ceea ce priveste piata austriaca, conditiile constau in vanzarea marcii AGRE, alta linie de produse a ABAC, pentru compresoare elicoidale. ABAC va deveni parte a Diviziei Industriale Air a Atlas Copco Compressor Technique. Divizia de larg consum a Grupului ABAC, condusa de compania Nu Air Compressors and Tools, va ramane sub controlul actualului grup, se mai arata in comunicat.

 

Grupul ABAC, cu sediul in Turin, Italia, este unul din principalii producatori de compresoare cu piston pentru piata industriala prin marcile ABAC, BALMA si AGRE.  De asemenea este prezent si pe piata compresoarelor elicoidale prin marcile ALUP, ABAC si BALMA. ABAC a realizat in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 190 milioane de euro avand 650 angajati, iar marja de profit operational in 2006 a fost in jur de 10%.

 

Grupul Atlas Copco este unul dintre liderii mondiali in furnizarea de solutii industriale. Produsele si serviciile furnizate cuprind de la echipamente de aer comprimat si gaz, generatoare, echipamente de constructii si minerit, unelte industriale si sisteme de asamblare, pana la inchirieri si serviciile de aftermarket aferente. Atlas Copco este prezent in peste 150 de tari si are peste 25.000 de angajati. In 2006, veniturile companiei s-au ridicat la aproximativ  5,6 miliarde de euro.

 

Sursa: Capital 21 Februarie 2007