Directorul general al celei mai importante firme româneşti de transport internaţional de persoane, ATLASSIB, a declarat marţi pentru AGERPRES că numărul românilor care circulă cu autocarul spre Anglia a fost în uşoară creştere în 2013, însă nu va fi niciun exod din 1 ianuarie 2014.
‘Din ce am văzut noi, cine avea de gând să plece în Anglia s-a cam dus în Anglia. Nu va mai fi exodul acela cum a fost în 2007, când s-au deschis graniţele şi toată lumea a mers unde a vrut. A fost libertate de mişcare, iar cine a dorit să plece în Anglia s-a dus, indiferent că s-a dus din România sau a plecat din Italia, din Spania. Cred că este o chestie artificială isteria creată de englezi. Nu va fi exod, fiindcă graniţele Marii Britanii nu au fost închise pentru români până acum. Cine a vrut să intre a intrat’, a afirmat Daniel Micu, director general al ATLASSIB.
El a reamintit faptul că tocmai englezii au fost primii care au permis accesul românilor doar cu buletinul, fără paşaport, la ei în ţară, ceea ce nu a însemnat nici atunci un exod.
‘Să nu uităm că englezii au fost primii care au permis accesul doar cu buletinul, înaintea Germaniei, Italiei şi Spaniei, unde încă îţi mai trebuia paşaport. Nu vezi români care stau acum în graniţă şi aşteaptă să se deschidă ca să ţâşnească spre Anglia’, a spus directorul general al ATLASSIB.
Cu peste o jumătate de milion de români, în special plecaţi la muncă în străinătate, transportaţi în 2013, ATLASSIB are în portofoliul de clienţi peste 40% din numărul românilor care călătoresc cu autocarul în restul ţărilor din Uniunea Europeană. De la Londra până la Glasgow, autocarele ATLASSIB transportă săptămânal români plecaţi din diverse oraşe din ţară, însă Anglia nu figurează în topul preferinţelor celor plecaţi la muncă în afara ţării, care călătoresc cu autocarul.
Autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, nu crede că romii vor invada Anglia după 1 ianuarie 2014 şi îi acuză pe britanici că susţin că ar urma un exod pentru a obţine mai mulţi bani europeni pentru gestionarea problemelor cu această etnie.
‘Anglia a solicitat UE cel mai mare buget pentru romi dintre toate ţările europene, cu pretextul că vor fi invadaţi de romi. E numai o diversiune făcută, că nu se duce nici zmeu la ei. Ce, până acum nu puteau să meargă?! Graniţa nu a fost închisă’, a declarat luni pentru AGERPRES Dorin Cioabă.
El spune că majoritatea romilor care au plecat din România sunt deja stabiliţi în Italia şi Franţa, nu în Anglia.
‘Sunt foarte puţini (în Anglia – n.r.). Autorităţile de acolo nu sunt cum sunt cele italiene, franceze. Oamenii sunt conservatori de felul lor, aici nu prea au găsit cale de întors şi au plecat din Anglia. Sunt foarte puţini în Anglia. Marea majoritate sunt în Franţa, în Italia. Cei care au vrut să plece, deja nu mai sunt aici’, a explicat Dorin Cioabă. AGERPRES