De exemplu, Banc Post, dupa ce a facut teste cu mai multi furnizori de telefonie mobila, a instalat un punct de vanzare (POS) conectat cu banca printr-o legatura GPRS, asigurata de compania MobiFon. Din noua piata a serviciilor de comunicatii intre punctele de vanzare sau automatele bancare mobile Zapp Mobile spera sa obtina o cota cat mai mare, datorita tehnologiei CDMA2000, care permite viteze de transmisie mai mari in conditii de securitate mai ridicata. Operatorul detinut de compania americana Qualcomm a implementat un prim ATM mobil impreuna cu Banca Romaneasca, alte trei banci testand sisteme similare, potrivit Zapp.
Totusi, nici securitatea transmisiilor, nici vitezele de transmisie nu sunt cele mai mari atuuri in atragerea unor clienti bancari. „Printr-un ATM sau un POS, traficul de date nu este foarte ridicat, iar singura informatie transmisa criptat este codul PIN”, explica Mihai Berevoianu, coordonatorul directiei de carduri din Banc Post.
In aceste conditii, batalia va fi una a pretului. Fara ca diferenta intre vitezele de navigare pe care le permit tehnologiile GPRS si CDMA sa fie prea importante, discounturile vor fi cele care vor influenta decisiv alegerea furnizorului de servicii.
Noua oportunitate ar putea influenta pozitiv numarul de POS-uri si ATM-uri prezente pe piata si, implicit, a volumului de carduri emise. In plus, mobilitatea dispozitivelor le va da bancilor posibilitatea sa repare o eventuala eroare de amplasare. In sistemul clasic, in care legatura la reteaua de date a bancii se face prin intermediul unei linii telefonice obisnuite, procedura de mutare a unui ATM devine, insa, costisitoare atat ca timp, cat si din punct de vedere tehnic. Deocamdata, in Romania, cinci banci – BCR, BRD, Banc Post, Raiffaisen Banca Agricola, Banca tiriac – detin o pondere de 90% din cardurile emise si din reteaua de ATM-uri.
Cu acelasi POS, si la mare, si la munte
Problema majora pusa de instalarea unui ATM, pe langa costul mare al echipamentului propriu-zis – aproximativ 20.000 USD -, este data de legarea acestuia la reteaua bancii. Spre deosebire de POS, ATM-urile trebuie sa fie conectate permanent cu banca.
In conditiile instalarii unei linii fixe dedicate, costurile sunt direct legate de pozitionarea acesteia in raport cu centrala retelei fixe. Costurile de instalare a echipamentului si a stabilirii conexiunii fixe sunt de circa 1.500 USD. In cazul unei conexiuni mobile, costurile de conectare sunt mai reduse, iar cele de operare pot fi de cateva ori mai mici decat in cazul unei legaturi fixe, sustine Miron Stratan, Corporate Brand Manager la Zapp. Atat in GPRS, cat si in CDMA tarifarea se face la volumul de date comunicate, nu la unitatea de timp.
Pe de alta parte, magazinele care deruleaza o activitate sezoniera (vara la mare, si iarna la munte) vor avea mai multa flexibilitate in instalarea punctelor de vanzare. „Transferul de echipamente POS de la un magazin la altul, in cadrul aceleiasi retele de magazine, in functie de dever si de obisnuintele de plata ale clientilor se poate face cu usurinta”, mai declara Miron Stratan de la Zapp. Alte locuri unde acestea ar putea fi instalate sunt, de asemenea, chioscurile sau taxiurile.
In continuare insa, marea majoritate a comunicatiilor de date intre POS sau ATM si banci sunt asigurate prin linii dedicate furnizate de companii, precum Global One sau Digicom. Acestea folosesc infrastructura RomTelecom.
Transmisii rapide de date
Tip de Viteza de
conexiune transfer (kbps)
ISDN 144
CDMA 153
GPRS 36*
Canal digital 64
Nota: *Teoretic, prin aceasta tehnologie se poate ajunge la viteza de 64 kbps
Cifre cheie
· Cinci banci – BCR, BRD, Banc Post, Raiffaisen Banca Agricola, Banca tiriac – detin o pondere de 90% din cardurile emise si din reteaua de ATM-uri;
· In Romania exista aproximativ 2,5 milioane carduri;
· Costul mediu de achizitie a unui ATM este de aproximativ 20.000 USD;
· Software-ul care asigura administrarea retelei costa 2.000 USD;
· Costul de instalare a unui ATM si a liniei de comunicatii este de 1.000-1.500 USD. Conexiunile wireless sunt mai ieftine, intrucat in conditiile instalarii unei linii fixe dedicate, costurile sunt direct legate de pozitionarea acesteia in raport cu centrala retelei fixe.