După aprecierea din luna mai, bursa indiană părea să menţină nivelul randamentelor, ba chiar să îl mărească.
Totuşi, aprecierile de curs care au urmat au fost mult mai mici faţă de saltul spectaculos de 17% înregistrat imediat după rezultatul alegerilor parlamentare. Faptul că de atunci cursurile nu au înregistrat un recul serios poate fi interpretat drept un semn al solidităţii actuale a pieţei indiene. Rezultatul foarte clar din alegeri face ca formarea guvernului să nu fie un proces dificil, iar acest fapt, coroborat cu îmbunătăţirea sentimentului pentru risc la nivel global, i-a făcut deja pe unii analişti să revizuiasă ascendent previziunile de creştere economică a Indiei – la 5% pentru anul 2009 şi în jur de 6% pentru 2010. În ultimul timp, investitorii străini au început din nou să investească la bursa indiană.
Viitorul guvern al Indiei a identificat deja primele măsuri de reformă necesare. Astfel, preţul carburanţilor va fi liberalizat, iar piaţa asigurărilor, care până în prezent a fost închisă, va fi în mod treptat deschisă, permiţându-se astfel intrarea de capital străin. Cu toate că în viitorul apropiat străinilor li se va permite să deţină numai participaţii minoritare la companiile de asigurări, datorită potenţialului enorm se anticipează un interes puternic din partea firmelor străine de asigurări.
Pericol de recul semnificativ
După aprecierea rapidă a cursului de schimb, 19% în acest an, acţiunile indiene sunt destul de scumpe, cu circa 20% peste evaluarea acţiunilor chineze. În special cele din domeniile infrastructură şi financiar s-au apreciat, iar situaţia continuă. Totuşi, acestea sunt foarte vulnerabile în cazul unui recul semnificativ. Din perspectiva Raiffeisen Capital Management, intrarea pe piaţa indiană nu trebuie să aibă loc înaintea unei corecţii semnificative, care ar putea fi de 20-30%. Celor care doresc să „pună piciorul în prag“ le sunt mai la îndemână titlurile farmaceutice şi sectorul IT. Din cauza naturii lor defensive, farmaceuticele au înregistrat în ultimul timp o scădere a cererii, în timp ce acţiunile din sectorul IT, dependent de export, au suferit datorită aprecierii rupiei, care a umbrit perspectivele de profit. În consecinţă, cele două sectoare au luat parte foarte puţin la avântul recent înregistrat la bursă, însă pe termen lung, prezintă perspective foarte bune de câştig.
După aprecierea rapidă a cursului de schimb, 19% în acest an, acţiunile indiene sunt destul de scumpe.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management Viena