Câteva mii de români vor pleca anul acesta în vacanţă în ţări asiatice. Cererea pentru astfel de sejururi a crescut cu 35% în 2008, comparativ cu 2007. Destinaţia cea mai solicitată: Thailanda.

În plin sezon al charterelor către numeroase destinaţii din Europa şi Africa, compania nordică Finnair a anunţat lansarea rutelor asiatice pentru România. Mai mult, agenţiile de turism au început promovarea pachetelor turistice către China, Thailanda, Japonia şi India. Motivul? Urmând exemplul vest-europenilor, românii cu bani caută aventura şi soarele Asiei. Pentru aproximativ 1.500 de euro, un turist poate petrece zece zile în Ţara Soarelui Răsare (Japonia) sau în Ţara Surâsului (Thailanda). Jocurile Olimpice organizate în China şi creşterea afacerilor europene în Asia au dat un nou impuls turismului local, împrejurare speculată prompt de companiile aeriene, care nu au întârziat să introducă noi rute şi curse în orarul de zbor. „Traficul aerian din oraşele Europei către Asia a crescut în 2007 cu 32,6% şi se aşteaptă o creştere de peste 35% în 2008“, spune Cătălina Moga, director general la Open Sky, reprezentantul de vânzări al Finnair în România şi Republica Moldova.

Între Europa şi Asia circulă anual peste 30 de milioane de pasageri pe liniile aeriene şi se înregistrează o creştere medie anuală de 10%, estimându-se o dublare a numărului de pasageri actuali până în 2015. „Anul acesta, numărul sejururilor în Asia contractate de către români a crescut cu 35%, peste media creşterii numărului vacanţelor la extern“, spune Traian Bădulescu, consilierul de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Cei care aleg să plece în Asia se cazează la hoteluri de trei şi patru stele. Pachetele vândute de agenţii sunt în majoritatea lor pentru o perioadă de zece zile, principalul motiv fiind zborul foarte lung, pe o rută cu conexiuni; legătura aeriană dintre România şi Extremul Orient se face cel mai adesea prin Viena, Budapesta şi Istanbul.

În program, câteva noi minuni ale lumii

103-13374-46_japonia_19.jpgDestinaţia preferată a celor care optează pentru o vacanţă în Asia este Thailanda, în ciuda faptului că aceasta a fost afectată de catastrofe naturale. Din cele câteva mii de vacanţe vândute anul acesta, aproximativ 3.000 au fost către această destinaţie. „Zonele afectate de tsunami au fost complet refăcute, hotelurile asigură servicii bune, relieful e senzaţional, clima este foarte plăcută, iar preţurile sunt mici“, spune Aurelian Bratosin, director general la Butterfly Turism. Tur-operatorii au observat că românii aleg să călătorească în Thailanda în lunile reci, când în România este fie toamnă târzie, fie vreme de iarnă. De fapt, Thailanda este, în general, intens vizitată începând cu luna noiembrie, pentru ca în perioada sărbătorilor de iarnă să devină una dintre cele mai vânate destinaţii din lume. Turiştii sunt sfătuiţi să aleagă sejururi la Phuket sau Koh Samui, în combinaţie cu vizitarea capitalei Bangkok. 

După ce, în chiar anul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Zidul Chinezesc a fost desemnat drept una dintre cele şapte noi minuni ale lumii, românilor le-a crescut interesul pentru China. Spectaculoasa construcţie, singura care poate fi văzută de pe Lună, atrage milioane de turişti anual. „În plus, cei care pleacă în China vor să vadă şi miracolul economic de la Shanghai“, spune Mircea Vladu, director general al Prestige Tours.

De reţinut, pentru cei care se aventurează în China şi India, că trebuie puşi ceva bani deoparte pentru bacşişurile pentru ghid şi şofer. Pe lângă aceasta, pentru orice călătorie în Asia, adiţional preţului excursiei, se plăteşte taxa de viză, asigurarea medicală, taxele de aeroport, care însumate depăşesc 250 de euro. În sfârşit, ca să poţi părăsi China, trebuie să plăteşti o taxă de plecare din ţară, de 90 de yuani (aproximativ 12 dolari).

6.000 de sejururi au fost contractate de către români anul acesta cu destinaţia Asia. Preţul mediu al unei excursii este de 1.500 de euro.

Patru tinte orientale

JAPONIA
Un sejur în Ţara Soarelui Răsare costă circa 2.500 de euro. Se vizitează oraşele Tokyo, Kyoto şi Osaka. Atracţiile principale sunt celebrul sushi şi trenul de mare viteză Shinkansen (Bullet Train). Sunt incluse excursii pentru vizitarea oraşului Nikko şi a muntelui Fuji, dar şi o croazieră pe lacul Ashi. Preţul acoperă opt nopţi de cazare la hoteluri de trei şi patru stele, transportul, transferurile, serviciile ghidului local (ofertă Premier Tour).

CHINA
Preţul unui sejur variază între 1.300 de euro, pentru şapte nopţi de cazare cu mic dejun inclus la un hotel de patru stele, transport, transferuri, ghid local şi excursie la Marele Zid Chinezesc (ofertă Prestige Tours), şi 1.730 de euro, pentru şapte nopţi de cazare în Beijing la un hotel de trei stele, bilet de avion, dar şi zboruri interne în China pentru diferite excursii (ofertă J’info Tours).

ThAILANDA
Destinaţie asiatică ce poate fi accesibilă românilor pentru circa 1.000 de euro. Oferta include nouă nopţi de cazare cu mic dejun, turul Bangkok-ului, croazieră şi excursii, taxe de intrare la obiective turistice, ghid, bilet de avion şi transferuri (ofertă Eturia).

INDIA
Circa 2.000 de euro este preţul unui sejur în India. Sunt incluse biletul de avion şi zborurile interne. Oferta este valabilă pentru 11 nopţi de cazare cu mic dejun inclus la hoteluri de trei şi patru stele, transferuri, bilete de tren, ghid local (ofertă J’Info Tours).