Deşi AT&T şi Vodafone, cel mai mare operator european de telecomunicaţii, nu au început încă negocierile oficiale, grupul american analizează ce active ale Vodafone ar putea păstra şi ce active ar putea fi scoase la vânzare, susţin sursele. În cazul în care tranzacţia nu se va finaliza, AT&T se va orienta spre preluarea EE (o societate mixtă între Orange şi Deutsche Telekom) din Marea Britanie.
O fuziune între AT&T şi Vodafone ar duce la crearea celei mai mari companii de telecomunicaţii din lume după vânzări, cu o capitalizare de piaţă de peste 250 miliarde de dolari şi operaţiuni extinse în SUA şi Europa. Nu ar fi prima dată când AT&T încearcă să combine cele două companii. AT&T a abordat anul acesta grupul Verizon Communications pentru preluarea activelor Vodafone din Europa, în timp ce Verizon ar fi preluat operatorul american Verizon Wireless, deţinut atunci în parteneriat cu Vodafone, iar grupul America Movil ar fi achiziţionat restul operaţiunilor Vodafone.
Verizon Communications a respins tranzacţia, iar la începutul acestei luni grupul american a acceptat să plătească 130 de miliarde de dolari pentru a prelua participaţia de 45% deţinută de grupul britanic Vodafone la societatea lor mixtă din SUA, Verizon Wireless, în cea de-a treia mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul corporatist.
Potrivit unei strategii denumită ‘Project Spring’, Vodafone intenţionează să majoreze cheltuielile de capital pentru a îmbunătăţi calitatea reţelelor din Europa şi pieţele emergente. Recent, şeful companiei britanice, Vittorio Colao, a anunţat că Vodafone va direcţiona o mare parte din investiţii către Italia, una dintre cele mai mari pieţe ale sale din Europa.
Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.
Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.