Autoritatile din cele doua state, dupa desprinderea din blocul comunist, au fost mult mai dinamice in construirea parghiilor de atragere a capitalului strain. In 1990 in Ungaria si 1991 in Polonia au fost redeschise pietele de capital inchise dupa al doilea razboi mondial. Capitalul strain a patruns pe cele doua piete si a sustinut dezvoltarea sectorului privat in Ungaria, in timp ce in Polonia piata de capital a reprezentat o parghie importanta in privatizarea companiilor de stat. Astfel, in momentul deschiderii Bursei de Valori la Bucuresti (noiembrie 1995), bursa ungara avea o capitalizare de peste un miliard de dolari, 28 de companii listate si tranzactii zilnice de peste 3 mil. USD, valori atinse de BVB abia in primavara anului 1997. Bursa poloneza, bazata pe o industrie mult mai dezvoltata, aflata in mare parte in proprietatea statului, inregistra in noiembrie 1995 tranzactii zilnice de peste 14 milioane de dolari. In prezent, Bursa poloneza rivalizeaza cu o mare parte a burselor din tarile UE, prin volumul mare de tranzactii si oferta bogata de titluri listate. Numarul companiilor listate in bursa din Varsovia este de 215, la care se adauga titlurile emise de 14 fonduri de investitii, 24 emisiuni de bonduri si 37 de emisiuni de obligatiuni. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor la bursa poloneza depaseste 69 de milioane de dolari. Ponderea capitalului de stat in capitalizarea bursiera a scazut in ultimii zece ani de la 87% la numai 34%.
La sfarsitul anului 2002, capitalul strain investit in bursa din Varsovia era de peste 3,3 miliarde dolari, mai mult decat valoarea capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti. Anual, fondurile de investitii straine aloca pentru plasamente pe piata de capital poloneza peste 140 de milioane de dolari.
De cealalta parte, bursa ungara nu a beneficiat de o industrie de stat foarte puternica, pe care statul sa o privatizeze prin intermediul pietei de capital. In schimb, piata ungara a avut capacitatea de a atrage capital privat, in special capital american. Astfel, la patru ani de la reluarea tranzactiilor in Bursa de la Budapesta, valoarea capitalului privat investit de americani era de aproximativ 340 de milioane de dolari.
Valoarea medie a tranzactiilor pe bursa ungara a ajuns la aproximativ 24,93 de milioane de dolari. Tranzactiile se realizeaza cu titlurile a 47 de companii listate, titlurile a cinci fonduri de investitii si 15 emisiuni de bonduri.
Caracteristici ale burselor din Polonia si Ungaria
Polonia – oferta mare din privatizare
· Prin intermediul Bursei din Varsovia se pot cumpara actiuni la 215 companii.
· Titlurile emise de 14 fonduri de investitii ofera sanse de castig pentru investitorii mai prudenti, care nu-si asuma riscul unor plasamente directe in actiuni.
· 24 de tipuri de bonduri si 37 de oferte de obligatiuni completeaza oferta, asigurand minimizarea riscului.
Ungaria creste din sectorul privat
· Piata de capital ungara a fost prima conectata direct la o piata de capital europeana (Germania).
· Bursa din Budapesta gazduieste cel mai mare numar de companii multinationale dintre bursele central si est-europene – 9 companii multinationale au ales Ungaria.
· 47 companii listate la Budapesta asigura un volum al tranzactiilor de peste 20 de milioane de dolari zilnic.