Ministrul Turismului îşi doreşte să impună o măsură radicală în ceea ce priveşte zonele turistice din România. Constantin-Daniel Cadariu a explicat ce anume îl deranjează extrem de tare, atât pe el, cât şi pe foarte mulţi turişti care îşi doresc o vacanţă liniştită în ţara noastră.
Ministrul Cadariu şi-ar dori interzicerea tuturor ATV-urilor şi motocicletelor de enduro din zonele turistice
Mai exact, este vorba despre interzicerea ATV-urilor şi a motocicletelor în aceste zone turistice. Motivul invocat de Constantin-Daniel Cadariu este zgomotul foarte mare produs de cei care practică enduro şi care îi deranjează pe cei aflaţi acolo în vacanţă.
Totuşi, ministrul Cadariu a subliniat că este un punct de vedere personal şi că nu vorbeşte despre o decizie a Ministerului Turismului.
„Este un fenomen şi eu zic că are un efect negativ asupra activităţii turistice şi am exemplul de la mine de acasă: este o nenorocire, tot ce înseamnă motoare în doi timpi care sunt zgomotoase şi care oferă posibilitatea de regulă tinerilor, dar nu numai, în ideea de a se distra într-un grup restrâns şi a deranja tot ce înseamnă activitate turistică într-o zonă întreagă.
E un lucru care ţine în primul rând de autoritatea locală, că depinde ce reglementări locale are şi dacă permit sau nu aşa ceva. Nu mai zic dacă încurajez, şi pui la dispoziţii spaţii, închiriezi terenuri pentru cei care vor să facă investiţii în aşa ceva.
E un punct de vedere strict personal, nu vreau să angajez ministerul, eu din punctul meu de vedere este un dezastru, un dezastru”, a declarat ministrul Turismului, în timpul unei conferinţe susţinute la Sibiu.
Constantin-Daniel Cadariu a insistat că, din punctul său de vedere, ar interzice total aceste vehicule cu motoare în doi timpi în tot ce înseamnă zone turistice.
„Eu revin la problema cu motorizatele şi mai ales tot ce înseamnă motor în doi timpi. Şi aşa, în cazul destinaţiilor turistice din zona montană, ai parte de aşa-zisele drujbe care când activează îţi distrug toată liniştea din zonă, mai ales dacă ai acolo extrem de multe structuri de primire turistică.
Eu sunt şi mai radical din fire. Dacă ar depinde doar de noi, eu le-aş interzice în totalitate, în totalitate. (…) Dumnezeule, ce să caute în tot ce înseamnă zone turistice, din punctul meu de vedere nu au ce căuta”, a precizat ministrul.
Primăria comunei Răşinari, un bun exemplu de cum poate fi reglementat totuşi acest subiect
Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a sugerat totuşi că s-ar putea lua exemplul Primăriei comunei Răşinari, localitate situată în apropierea municipiului Sibiu, care a instituit un regulament foarte strict privind activităţile enduro.
„Eu vă recomand chiar să preluaţi acest ghid şi să daţi spre analiză colegilor din minister. (…) Deci este un regulament care din punctul meu de vedere este aproape formă finală.
Singura chestiune este cum îi prindem pe cei care circulă cu aceste motorizate, dar care nu sunt obligaţi să-şi pună plăcuţe de înmatriculare, deci avem inclusiv propuneri pe modificare legislativă”, a spus preşedintele CJ Sibiu.
„Pe subiectul de enduro, pe site-ul primăria-răşinari.ro, la secţiunea enduro putem găsi acolo traseele pentru motociclete şi pentru ATV-uri, pe care le pot folosi cei care practică acest sport. Pe lângă asta, pot găsi acolo tarifele, pentru că noi am stabilit nişte tarife pe care să le practicăm, pentru că aceia care vor să meargă cu motocicletele pe aceste trasee trebuie să le plătească. (…)
Pe de altă parte, în următoarea perioadă ne vom pune la intrările în zona Răşinariului, vom pune plăcute unde vor găsi QR coduri pe care să le acceseze şi să ştie care sunt traseele pe care ei să meargă şi cum să facă şi plata online pentru a merge cu motocicletele pe UAT Răşinari (…)
Sunt foarte mulţi turişti străini care practică acest sport”, a declarat şi primarul din Răşinari, Bogdan Bucur.