Președintele Consiliului Federației Rusiei a explicat însă că țara sa nu va presa partea ucraineană să se reașeze la masa negocierilor. Potrivit spuselor sale, partea rusă va reîncepe discuțiile diplomatice numai dacă Ucraina va ține cont de condițiile impuse anterior.

„Dacă au voință, pot scăpa de controlul extern absolut, își dau seama ce s-a întâmplat, iar în termenii formulați de Rusia, procesul de negociere este posibil.

Nu forțăm, nu insistăm, dar ne-am declarat disponibilitatea față de termenii pe care i-am formulat, altfel nu sunt posibile negocieri.

Dacă președintele, conducerea Ucrainei sunt conștienți de situația reală actuală, negocierile sunt posibile doar ținând cont de condițiile noastre, pe care le-am stabilit, și de imuabilitatea lor, dar acest lucru nu înseamnă că vom convinge Ucraina”, a declarat joi Valentina Matvienko.

Amintim faptul că, recent, Rusia și Ucraina au fost foarte aproape de a semna un acord de pace.

Președintele Consiliului Federație Rusiei a spus anterior că acordul de pace s-ar fi potrivit ambelor state europene, principala condiție fiind ca Ucraina să rămână un stat neutru.

Un acord de pace aproape a fost semnat între Rusia și Ucraina

Valentina Matvienko a precizat recent că între Rusia și Ucraina „a fost pregătit practic un acord care să se potrivească Ucrainei și Rusiei”, în momentul în care armata rusă și-a retras trupele militare din Kiev și Harkov.

„Principala condiție a fost ca Ucraina să rămână un stat neutru, nealiniat, precum Austria, de exemplu, să nu fie un stat nuclear. Ucraina și-a stabilit propriile condiții. Dar, din păcate, cei care conduc managementul extern nu au permis semnarea acestui acord”, a explicat atunci Valentina Matvienko, potrivit Interfax.

Rusia ar putea finaliza rapid războiul

Aceasta a adăugat că țara sa ar putea finaliza rapid războiul din Ucraina și că nu vrea să sacrifice civilii ucraineni.

Menționăm faptul că declarația sa a venit în contextul în care mulți civili ucraineni au fost găsiți morți în urma conflictului militar.

„Am fi putut finaliza rapid o operațiune militară specială, dar atunci ar fi fost victime civile. Nu ne putem permite, nu este sarcina noastră”, a completat Valentina Matviyenko.

Precizăm că, după lungi negocieri, Rusia a ajuns recent la un acord comun cu Ucraina în ceea ce privește deblocarea porturilor ucrainene pentru a permite navelor sale să transporte cerealele în alte state.

Ucraina și Rusia au ajuns, într-un final, la un acord comun. Porturile ucrainene vor fi deblocate curând

Decizie a fost anunțată recent de ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov. Acesta a spus că țara sa va permite trecerea navelor ucrainene numai dacă Ucraina va elimina minele din apele de coastă.

„Forțele navale din Rusia vor permite trecerea navelor de cereale către Marea Mediterană dacă Ucraina va elimina minele din apele sale de coastă.

Este crucial ca reprezentanții Ucrainei să curețe apele de coastă de mine. Dacă această problemă este rezolvată… atunci, în largul mării, forțele navale rusești vor asigura trecerea liberă a acestor nave spre Marea Mediterană și mai departe spre destinațiile lor”, a declarat marți Serghei Lavrov, potrivit CNN.