Recunoscând urgența de a acționa pentru a crește independența energetică și de a depune eforturi pentru reducerea prețurilor la energie în UE și în Norvegia, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 și îmbunătățind rezistența Europei la consecințele negative ale invaziei rusești în Ucraina și ale schimbărilor climatice, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul pentru energie, Kadri Simson, și ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland, au convenit astăzi să consolideze în continuare cooperarea strânsă dintre Uniunea Europeană (UE) și Norvegia în domeniul energiei, în vederea aprofundării parteneriatului lor energetic pe termen lung.
Părțile au evidențiat relația deosebit de puternică dintre UE și Norvegia în calitate de vecini, parteneri și aliați, împărtășind valori fundamentale comune, obiective climatice și un cadru de reglementare comun prin intermediul Spațiului Economic European (SEE), precum și un dialog continuu privind politica energetică.
Norvegia, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa, va contribui în mod semnificativ la securitatea energetică europeană prin furnizarea a aproximativ ¼ din consumul de gaze al țărilor UE.
S-a luat în considerare, de asemenea, importanța pieței europene a energiei, aceasta fiind principala piață de export pentru sectorul norvegian al gazelor și al petrolului. În plus, s-a luat act și de potențialul viitor de cooperare în domeniul energiei regenerabile offshore și al hidrogenului, determinat de obiectivele ambițioase ale UE în cadrul Planului RePowerEU și în ceea ce privește captarea și stocarea carbonului (CSC).
Potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene, s-a luat act și de Platforma energetică a UE, înființată la 7 aprilie 2022, pentru a asigura aprovizionarea cu energie a UE la prețuri accesibile în contextul geopolitic actual și pentru a elimina treptat dependența de gazul rusesc.
Norvegia și UE s-au angajat să respecte Acordul de la Paris
Sursa anterior citată scrie că media emisiilor de dioxid de carbon și de gaze naturale în Norvegia este scăzută, aceasta fiind jumătate din media globală.
Norvegia și Uniunea Europeană s-au angajat să respecte Acordul de la Paris și să ajungă la emisii nete zero până în 2050 și să colaboreze pentru a asigura o tranziție energetică curată cu acces fiabil la energie.
De asemenea, s-a căzut de acord că producția de petrol și gaze este importantă pentru securitatea energetică europeană, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul pentru energie, Kadri Simson, și ministrul norvegian al petrolului și energiei, Terje Aasland, au convenit, prin urmare, să intensifice cooperarea pentru a asigura aprovizionarea suplimentară cu gaze naturale pe termen scurt și lung din Norvegia, să abordeze problema prețurilor ridicate la energie și să dezvolte o cooperare pe termen lung în domeniul energiei regenerabile offshore, al hidrogenului, al captării și stocării carbonului și al cercetării și dezvoltării în domeniul energiei, în vederea dezvoltării unui parteneriat energetic pe termen lung și mai aprofundat.