Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituțiilor comunitare au ajuns la un acord pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv prin reducerea semnificativă a importurilor de petrol. Este vorba de al șaselea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei de când a invadat Ucraina. Experții susțin însă că Rusia poate ocoli aceste sancțiuni în câteva moduri, potrivit CNBC.

„Reacția Rusiei va fi urmărită îndeaproape”, a declarat Helima Croft, șefa RBC Capital Markets.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, Rusia este al treilea producător mondial de petrol, după SUA și Arabia Saudită, și al doilea cel mai mare exportator de țiței după saudiți.

„Ceea ce se întâmplă acum va schimba pe viitor comerțul petrol-gaze naturale. Prețurile petrolului nu vor scădea prea curând, iar consecințele sancțiunilor asupra Rusiei se vor simți timp de câțiva ani”, a declarat Hossein Askari, profesor la George Washington University School of Business. „Statele Unite ar fi trebuit să folosească sancțiuni preventive mai puternice împotriva Rusiei și să fie mai ferme cu producătorii de petrol OPEC pentru a crește producția de petrol”, crede Askari.

Rusia începe vânătoarea

Dacă Rusia reușește să scape de țițeiul supus sancțiunilor și cantitatea pe care o vinde, cu siguranță aceste lucruri vor afecta prețurile petrolului la nivel global. Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE provin din Rusia.

Mikhail Ulianov, ambasadorul Rusiei la Viena, a declarat că țara sa va căuta alți cumpărători pentru petrol. „Așa cum a spus pe bună dreptate ieri, Rusia va găsi alți importatori”, a scris Ulianov pe Twitter.

„Dacă barilii de petrol își vor găsi cumpărători în India, China și Turcia va depinde de cum va decide UE să vizeze serviciile de transport maritim și de asigurare și dacă SUA vor decide să impună sancțiuni după modelul iranian”, a precizat Croft.

India și China, clienții pe care mizează Rusia. Cu cât au crescut achizițiile de petrol

Moscova are deja doi potențiali cumpărători pentru țiței: China și India. Cele două state au cumpărat petrol rusesc la preț redus, iar observatorii spun că acest lucru pare să continue.

În timp ce India importă în mod tradițional foarte puțin țiței din Rusia (între 2% și 5% pe an), achizițiile sale au crescut în ultimele luni.

India a cumpărat 11 milioane de barili în luna martie, iar această cifră a crescut la 27 de milioane în aprilie și la 21 de milioane în mai, potrivit datelor companiei de date Kpler. Este o diferență uriașă față de cele 12 milioane de barili pe care i-a cumpărat din Rusia pe toată durata anului 2021.

China era deja cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, dar și achizițiile sale de petrol au crescut acum. Din martie până în mai, a cumpărat 14,5 milioane de barili – o creștere de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Kpler.

Reduceri de producție și de exporturi

Rusia ar putea, de asemenea, să reducă producția și exporturile de țiței pentru a amortiza lovitura adusă economiei sale de aceste sancțiuni. Vicepreședintele companiei de petrol Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că Rusia ar trebui să reducă producția de petrol cu ​​până la 30% pentru a crește prețurile și pentru a evita vânzările de petrol cu prețuri reduse.

„Oficialii de la Washington și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea să reducă exporturile în timpul verii, pentru a provoca probleme economice mari Europei și a testa hotărârea colectivă a statelor membre de a apăra Ucraina”, a explicat Croft. O întrerupere preventivă a exporturilor de petrol ar putea avea un impact economic foarte grav în această vară, a adăugat ea.

„Impactul unui volum mai mic de export din acest an va fi compensat de Rusia mai ales prin prețurile mai mari”, a scris Edward Gardner, economist la Capital Economics. El anticipează că producția și exporturile de petrol rusești ar putea scădea cu aproximativ 20% până la sfârșitul anului.