Ministerul Apărării din Rusia a transmis, joi, că vasele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră prin „coridoare umanitare”, iar Rusia este gata să le garanteze siguranța.

Ministerul rus al Apărării a mai transmis că Rusia nu se va folosi de situația umanitară din Ucraina în scopul susţinerii „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, cum numește Rusia invazia sa din statul vecin.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat anterior că Kievul lucrează cu partenerii internaționali la o soluţie susţinută de ONU.

Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din aprovizionarea mondială cu cereale, Rusia fiind în același timp un exportator cheie de fertilizatori, iar Ucraina de porumb şi ulei de floarea soarelui, relatează Reuters.

România ajută continuu Ucraina ca să își trimite cerealele în alte state

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că România, în calitate de ţară vecină, încearcă să ajute acum Ucraina să își trimită cerealele prin porturile noastre.

„Noi primim cereale prin sistemul nostru feroviar, de exemplu, prin Portul Galaţi pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi româneşti pe acest fluviu, şi apoi, de la această destinație pe Dunăre, în Portul Constanţa, care este cel mai mare port din Marea Neagră. Şi pot să vă informez că, deja în ultimele săptămâni, peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din Portul Constanţa spre alte destinaţii”, a spus ministrul român.

„Este foarte important să ne ocupăm de minele plutitoare din Marea Neagră şi să asigurăm protecţia navelor care transportă cereale”, a adăugat el.

„Aşadar, România face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să îşi transporte grânele şi cred că suntem, poate, cel mai bine poziţionaţi, din punct de vedere geografic, pentru a fi un hub pentru tranzitul şi exportul de cereale ucrainene către terţe destinaţii”, a declarat Bogdan Aurescu, marți seară, la Al-Jazeera English.

Războiul din Ucraina a declanșat o criză alimentară globală

Totodată, el a explicat care sunt factorii declanșatori ai crizei alimentare globale.

„Cred că acesta este unul dintre efectele multidimensionale ale războiului rusesc în Ucraina.

Criza alimentară este „stimulată” de acest război din cauza blocadei din faţa portului Odesa în principal, dar şi din cauza faptului că foarte multă populaţie a fost strămutată în Ucraina, deci sezonul agricol a fost perturbat.

Acest lucru creează o mulţime de probleme, nu numai pentru ţările vecine, ci şi pentru multe alte ţări care au nevoie de aceste cereale”, a completat Bogdan Aurescu.