Informația momentului la nivel european. După nenumărate discuții și negocieri, un important acord politic a fost semnat! Executivul comunitar a făcut anunțul prin intermediului unui comunicat.

Astfel, potrivit sursei citate, în cursul zilei de luni, liderii partidelor politice reprezentate în Adunarea Parlamentară şi membrii Preşedinţiei Bosniei şi Herţegovinei au ajuns la un acord politic cu privire la principiile pentru a asigura o „ţară funcţională pe calea europeană”.

Pactul a fost încheiat în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Bruxelles, anunță Consiliul European.

Ce prevede noul acord politic semnat?

Sursa citată mai precizează și că printre cei care au semnat documentul s-a numărat şi liderul naţionalist pro-rus şi pro-rus Milorad Dodik, care a ameninţat în repetate rânduri că va elimina entitatea sârbă din instituţiile centrale bosniace.

În ceea ce privește prevederile actorului, în baza acestuia, liderii partidelor politice reprezentate în Adunarea Parlamentară a Bosniei şi Herţegovinei şi-au reiterat angajamentul de a păstra şi de a construi un „stat european funcţional paşnic, stabil, suveran şi independent Bosnia şi Herţegovina, compus din bosniaci, croaţi şi sârbi ca popoare constitutive (împreună cu alţii) şi cetăţeni ai Bosniei şi Herţegovinei, format din două entităţi şi districtul Brcko, înfiinţat în conformitate cu Constituţia şi cu Acordul-cadru general pentru pace”, se arată în comunicat.

Totodată, acordul mai prevede și că ambele părți au decis să susțină „principiul statului de drept, să organizeze alegeri libere şi democratice şi să dezvolte instituţii democratice la toate nivelurile de guvernare/autoritate”.

Ce obligații au semnatarii acordului?

În același timp în document există și o promisiune.

Consiliul European subliniază faptul că reprezentanții Bosniei şi Herţegovinei au promis că „vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca alegerile generale din 2022 să fie organizate în mod eficient şi să se desfăşoare în mod ordonat, cu mijloacele necesare și că partidele vor conduce campania electorală într-un mod corect, constructiv, fără retorică divizivă şi plină de ură”.

Consiliul European precizează că în cadrul reuniunii, cei doisprezece participanţi au mai subliniat și „importanţa” atât a implementării reformelor care promovează integrarea europeană a Bosniei şi Herţegovinei, cât şi a momentului politic.

Aceștia au făcut apel la „responsabilitate” faţă de toţi cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei, ţinând cont de rezoluţia Adunării Generale a ONU împotriva agresiunii împotriva Ucrainei, adoptată la 2 martie 2022, la care s-a opus Parlamentul entităţii sârbo-bosniace (Republika Srpska).

Sursa citată precizează că pentru ca toate obiectivele să poată să fie atinse, este nevoie de dialog, dar și de încredere. „Este esenţial să consolidăm încrederea, dialogul, să construim compromisuri şi să lucrăm pentru pace şi respect reciproc între toate popoarele şi cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei”, se maia arată în comunicatul transmis de Consiliul European.