UE a aprobat miercuri un embargo asupra exporturilor de aur ale Rusiei
Uniunea Europeană a aprobat miercuri un embargo asupra exporturilor de aur ale Rusiei, plus o serie de măsuri care completează celelalte pachete de sancţiuni, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE. Astfel că, Uniunea Europeană va interzice importurile de aur de origine rusească, inclusiv importurile de bijuterii din Rusia. Totodată, UE va îngheţa activele băncii ruseşti Sberbank şi va adăuga mai multe personalităţi rusești şi entităţi ruse pe lista sa neagră.
Amintim faptul că, zilele trecute, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale, a subliniat faptul că aceasta este o măsură simbolică, care va permite „tăierea unui robinet” care finanțează războiul declanșat în Ucraina.
„Aceasta este o măsură simbolică întrucât Rusia este un mare exportator de aur. (n.r. Măsura) va permite tăierea a încă unui robinet de finanţare a războiului lui Putin în Ucraina”, a explicat el.
Un angajament este luat pentru ca sancţiunile europene „să nu pună în pericol securitatea alimentară şi energetică în lume”. Acest acord oferă posibilitatea statelor membre UE să „autorizeze deblocarea unor fonduri sau resurse economice îngheţate care aparţin băncilor ruseşti după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare cumpărării, importului sau transportului de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte”.
Bank Rossia, Promsviazibank, VEB-RF (sau Vneşeconombank, VEB), Bank Otkrâtie (cunoscută anterior ca NOMOS Bank), Novikombank, Sovcombank (cunoscuta anterior ca Buikombank) şi VTB Bank sunt băncile vizate de această derogare.
„Noile măsuri vor permite alinierea UE la partenerii din G7, îmbunătăţirea aplicării legislaţiei şi completarea lacunelor acolo unde este necesar”, a scris preşedinţia cehă pe Twitter.
UE nu a impus sancțiuni asupra cerealelor și a îngrășămintelor din Rusia
Menționăm faptul că Uniunea Europeană nu a impus nicio sancţiune asupra cerealelor, seminţelor şi îngrăşămintelor produse în Rusia, însă acuză Guvernul de la Moscova că a provocat o penurie de alimente la nivel global şi a cauzat creșterea preţurilor la produse alimentare prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin taxa de 30% la exporturile sale de cereale.
Acordul urmează să fie validat de guvernele din statele membre UE pentru a putea fi publicat joi în Jurnalul Oficial şi pentru a putea intra în vigoare, relatează agenția de presă Reuters. Amintim faptul că aceasta este a şaptea rundă de sancţiuni economice impuse împotriva Rusiei, de când a izbucnit războiul din Ucraina.