Au căzut de-acord! Președintele Emmanuel Macron a venit cu un anunț la care puțini se așteptau cu privire la centrala nucleară Zaporojie. Președintele Franței spune că s-a ajuns la un acord.
Au căzut de-acord! Decizia luată de Vladimir Putin. Am reușit să …
Președintele Emmanuel Macron a anunțat că s-a ajuns la un acord cu privire la armamentul greu de la centrala nucleară din Zaporojie. Potrivit acestui acord, armamentul greu va fi îndepărtat din această parte a Ucrainei.
Emmanuel Macron a mai declarat că ambele părți au acceptat ca armele grele din interiorul centralei nucleare să fie mutate în afara acesteia.
Presa internațională scrie că organismul de supraveghere nucleară al ONU a fost implicat în discuții atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, cu scopul de a proteja această centrală, ea fiind cea mai mare din Europa.
Obiectul este protejarea centralei nucleare Zaporojie
Pe de altă parte, președintele Franței a mai spus că există, la momentul actual, discuții cu privire la modul în care armele pot fi scoase din interiorul centralei.
„Am reușit să protejăm Cernobîl și obiectivul nostru este să protejăm Zaporojie. Următoarele săptămâni vor fi cruciale”, a declarat președintele Emmanuel Macron, potrivit Sky News.
Amintim că președintele francez găzduiește o conferință internațională în capitala țării sale, aceasta având scopul de a ajuta Ucraina pe timpul iernii.
Pereții reactoarelor pot rezista la focuri de artilerie, dar nu și containerele de combustibil uzat
Ucrainenii insistă că sunt extrem de atenți asupra a ceea ce trag, chiar și atunci când primesc focuri de armă din apropierea uzinei din Zaporojie. Joi, compania ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a acuzat Rusia că a adus sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad în apropierea reactorului numărul 6, care se află în apropierea zonei în care se păstrează combustibilul nuclear uzat. Energoatom a susținut că scopul probabil era de a bombarda Nikopol și orașul Marzanets, aflat în apropiere, folosind poziția lor ca acoperire.
Pereții reactoarelor sunt suficient de groși pentru a rezista la focuri de artilerie, dar o lovitură directă asupra containerelor de combustibil uzat ar putea duce la eliberarea de material radioactiv în atmosferă. De când au preluat controlul centralei în martie, rușii au început să construiască un adăpost de beton peste combustibilul uzat, dar oficialii ucraineni spun că acest lucru se face fără a se respecta protocoalele internaționale normale de siguranță.
La începutul săptămânii, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina de „terorism nuclear”, afirmând că forțele sale armate au tras 33 de obuze de calibru mare asupra uzinei din Zaporojie în ultimele două săptămâni. Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care are patru inspectori la situl ocupat de Rusia, a declarat vinerea trecută că nu a avut loc niciun bombardament asupra uzinei de la 20 noiembrie, deși focuri de artilerie au aterizat în apropiere, scrie The Guardian.