O decizie a unei instanțe din Germania ar putea avea grave repercusiuni la nivel european în ceea ce privește măsurile adoptate împotriva răspândirii noului coronavirus.
Astfel, un tribunal german a anulat luni obligativitatea purtării măştii pentru a limita răspândirea COVID-19 în oraşul Düsseldorf, care ar urma să adopte rapid o nouă reglementare.
Hotărâre ”nu este suficient de clară”
Decizia, în acest oraş industrial din vestul ţării, survine în momentul în care Germania, mai degrabă ferită de primul val de pandemie din primăvară, este în prezent puternic afectată de coronavirus.
Miercurea trecută, municipalitatea a ordonat purtarea măştii în public în tot oraşul, cu excepţia parcurilor şi a cimitirelor, dacă nu poate fi menţinută o distanţă de cel puţin cinci metri între două persoane.
Însă, în urma sesizării unui cetăţean al oraşului, tribunalul a decis luni că această hotărâre nu este suficient de clară cu privire la „buna conduită necesară” sub sancţiunea unei amenzi.
Se pregătește o nouă reglementare
Autorităţile oraşului au anunţat că doresc să adopte marţi o nouă reglementare în acest sens.
În mai multe cazuri, în ultimele săptămâni, deciziile politice care vizează restricţionarea vieţii sociale pentru a preveni răspândirea epidemiei în Germania au fost anulate prin decizii judecătoreşti.
Astfel, mai multe jurisdicţii au anulat luna trecută interdicţiile de şedere în hoteluri pentru călătorii germani proveniţi din regiunile afectate grav de COVID-19.
Amenzile neconstituționale din România
În ceea ce privește decizia instanței din Düsseldorf, ea s-ar putea constitui într-un adevărat cap de pod pentru numeroșii contestatari ai măsurilor adoptate împotriva pandemiei covid-19 de către guvernele europene.
Trebuie amintit exemplul României, unde amenzile date în timpul stării de urgență au fost declarate de către CCR ca fiind neconstituționale.
Astfel, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență.
Cei care au primit amenzi și le-au contestat în instanță au avut toate șansele să scape de ele.
Decizia judecătorilor Curții Constituționale a privit amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse, pentru că au fost lăsate la latitudinea polițiștilor, fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor.
Foto: INQUAM / Octav Ganea