Aleksandr Lukașenko îndeamnă Ucraina la semnarea unui acord cu Moscova. Ce se întâmplă dacă Zelenski nu va accepta
Joi, președintele Aleksandr Lukașenko a îndemnat Ucraina să semneze un acord cu Moscova cât mai repede posibil. El spune că militarii belaruși nu participă la război, subliniind că ”suntem susținători ai negocierilor, vrem să fie pace, altfel nu va fi pace nici în Belarus”.
De asemenea, președintele Aleksandr Lukașenko a mai spus că țara sa a doborât două rachete ucrainene, precizând că ”dacă ne provoacă, vom răspunde. Dar nu va trebui să lupți cu Ucraina. Americanii, împreună cu partenerii, ne împing la război”.
Liderul de la Minsk a mai spus că ”Rusia a oferit Ucrainei o versiune acceptabilă a tratatului care urmează să fie semnată de Zelensky. Dacă nu este de acord cu acest lucru, va exista o capitulare a Ucrainei. Rusia nu va pierde în război”.
În declarația sa de joi, președintele Belarusului a subliniat că ”dacă Kievul nu semnează un acord cu Moscova, atunci va trebui să semneze un act de capitulare”.
Lukașenko anunța că armata din Belarus nu ia parte la invazia Ucrainei
La începutul lunii martie, președintele Aleksandr Lukașenko anunțat că armata țării sale nu va lua parte la operațiunea militară din Ucraina. Liderul de la Minsk spunea că nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.
Armatele Rusiei au folosit teritoriul Belarusului pentru a trimite militari în Ucraina, iar comentariile președintelui Aleksandr Lukașenko sunt întâmpinate cu scepticism.
Se termină războiul?
Vești încurajatoare vin din Rusia. Ministerul de Externe anunță, joi, că negocierile cu ucrainenii au fost reluate.
Menționăm faptul că, de această dată, părțile discută prin intermediul legăturii video, iar negocierile au fost reluate la o zi după ce ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus că neutralitatea Ucrainei a fost un subiect „discutat serios”.
În același timp, şeful diplomaţiei ruse a mai adăugat că există șanse ca Rusia și Ucraina să se înțeleagă rapid.
„Sunt câteva formulări asupra cărora, din punctul meu de vedere, suntem aproape să ne înțelegem”, a spus Serghei Lavrov.
La rândul său, Kremlinul a spus că ideea demilitarizării Ucrainei ca Austria ar putea fi un compromis care să aducă războiul mai aproape de final. Amintim faptul că Austria are armată proprie, dar este obligată să-și păstreze statutul de neutralitate impus printr-un tratat și prin constituție.