Au anunțat marele cutremur! Această regiune se va rupe în două, la propriu

cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Au anunțat marele cutremur! Potrivit unor cercetări, un seism ar putea face ca această regiune a lumii să se rupă în două, la propriu. Iată despre ce este vorba, mai exact.

Au anunțat marele cutremur! În urma unor cercetări recente, se sugerează că o coliziune petrecută în timpul formării lanțului muntos Himalaya, cel mai înalt din lume, ar putea fi și cauza potențialei divizări a regiunii Tibet în două părți.

Impactul dintre plăcile tectonice indiene și euroasiatice a debutat acum aproximativ 60 de milioane de ani, Mai exact, când insula cunoscută astăzi sub numele de India s-a ciocnit cu continentul, scrie Business Insider.

Când India a exercitat presiune asupra plăcii euroasiatice, marginea acesteia s-a ridicat în cute. Astfel, s-a format lanțul muntos Himalaya. Coliziunea în mișcare lentă dintre plăcile tectonice continuă și în prezent. Aceasta a provocat ondulări ale plăcii euroasiatice și creșterea în înălțime a munților Himalaya.

Au anunțat marele cutremur! Tibetul s-ar putea rupe în două

În privința direcției exacte a plăcii indiene, cercetările recente arată o situație haotică. Se pare că placa indiană se desprinde, cu crusta sa superioară, mai ușoară. Aceasta se separă de stratul dens inferior, generând o imagine complexă a proceselor tectonice sub regiunea Himalaya.

Acest proces generează, totodată, o separare verticală în cadrul plăcii tectonice sub Tibet. Porțiunea care se desprinde se rupe de o regiune adiacentă care rămâne nedesprinsă, conform noilor descoperiri.

Cu toate acestea, nu se anticipează apariția unei crăpături uriașe la suprafața Tibetului. Mai degrabă, pare să aibă loc în straturile adânci ale scoarței terestre decât la nivelul vizibil al suprafeței.

Totuși, această „rupere a plăcii” sub Tibet ar putea să declanșeze cutremure periculoase în regiune. Desigur, cercetarea încă nu a fost supusă revizuirii de către alți specialiști. A fost însă prezentată în cadrul întâlnirii Uniunii Geofizice Americane în decembrie, iar o versiune preprint a articolului a fost publicată online.

„Nu știam că continentele ar putea acționa astfel și acest lucru este destul de fundamental pentru știința solidului terestru”, a declarat Douwe van Hinsbergen, un geodinamist al Universității Utrecht, care nu a fost implicat în cercetare, pentru revista Science.

Simon Klemperer, un geofizician de la Universitatea Stanford, a lucrat în colaborare cu cercetători de la trei instituții de cercetare chineze pentru a obține o imagine detaliată a mișcărilor plăcilor. Ei au analizat traseul undelor seismice în straturile profunde ale Pământului. De asemenea, au investigat locurile cutremurelor sub Tibet și au examinat gazele emanate de izvoarele termale din zonă.

„Noi presupunem că această ruptură a plăcii ar putea diviza lanțul muntos de-a lungul întregii sale lungimi”, au scris oamenii de știință într-un rezumat al descoperirilor lor.

Când poate apărea o astfel de ruptură?

Lanțul muntos Himalaya se întinde pe marginea de sud a platoului Tibet, situat la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului mării.

Deși nu a fost stabilită încă o conexiune directă, transformările profunde în structura pământului pot influența activitatea seismică la suprafață conform afirmațiilor lui van Hinsbergen pentru revista Science. De-a lungul timpului, oamenii de știință au presupus că acest tip de „ruptură” poate să apară când plăcile continentale intră în coliziune. Aceasta este însă prima dată când un astfel de fenomen este observat în mod direct.