Condițiile care vor duce la oprirea războiului! Un fost premier le-a spus direct: Războaiele se încheie la un moment dat
Când se va termina războiul din Ucraina? Cum va reconfigura conflictul ordinea internațională? Când va reveni pacea în Europa?
Analiștii și-au bătut capul cu aceste întrebări, însă răspunsul onest este acela că nimeni nu știe cu adevărat. Probabilitatea este ca războiul să continue ani întregi; drept urmare, Ucraina va fi devastată și Rusia profund slăbită. Însă războaiele se încheie la un moment dat – și există un set clar de condiții care pot permite ca acest lucru să se întâmple, cândva.
Schimbarea lui Vladimir Putin ar pune capăt războiului
Prima este o schimbare la Kremlin. Acesta e războiul președintelui Vladimir Putin. Decizia de a invada Ucraina a fost a lui și numai a lui. Viziunea lui – refacerea „Rusiei Mari” – a devenit o obsesie născută din resentimente personale. El s-a bazat pe propagandă și pe o reprimare intensă pentru a mobiliza susținere pentru invazie și pentru a reduce la minim opoziția rușilor, dar, din discuțiile mele cu ruși care și-au părăsit recent țara, în rândul elitelor ruse pare să existe o lipsă vădită de entuziasm. Sigur că, în acest punct, nu vor să piardă războiul, dar cei mai mulți dintre ei afirmă că nu l-ar fi pornit niciodată.
Pe măsură ce luptele continuă și cuceririle teritoriale vor deveni mai dificil de consolidat, Putin ar putea consimți la un armistițiu sau două, mulțumindu-se temporar și din rațiuni strategice cu mai puțin, însă nimeni nu ar trebui să se lase amăgit. Controlul strâns exercitat de Putin asupra puterii înseamnă că el va încerca să împingă războiul spre un deznodământ pe care el îl consideră a fi pe măsura ambițiilor mărețe ale Rusiei.
Dar e posibil și ca Putin, acum la 69 de ani, să nu trăiască suficient pentru a-și vedea viziunea realizată pe de-a-ntregul. Ce va urma după el nu poate ști nimeni. Nu se întrevede cu claritate nici un potențial succesor care să dețină acel gen de putere necesar pentru a forța prelungirea unui război devenit controversat și nepopular în numeroase cercuri. E totodată improbabil ca un succesor să-i împărtășească obsesia pentru Ucraina. Perspectiva unei păci durabile se va înfiripa abia după dispariția lui Putin.
Este necesară o fundație pentru stabilitatea și securitatea Ucrainei
Dar dispariția lui Putin din tablou nu va fi suficientă. A doua condiție, la fel de importantă, este să se clădească o fundație pentru stabilitatea și securitatea Ucrainei. Dacă Ucraina va deveni un stat eșuat, fără economie și instituții funcționale și cu o scenă politică profund învrăjbită, pacea va fi greu de atins.
Dacă Ucraina se va afunda în haos, chiar și un Kremlin post-Putin ar putea fi tentat să continue să intervină, în vreme ce disponibilitatea UE și SUA de a-și menține sprijinul pentru ea ar putea începe să se disipeze.
Sprijinul militar pentru Ucraina este vital astăzi, însă disponibilitatea UE de a-și onora angajamentul de a-i deschide Kievului ușa aderării va fi și mai importantă într-o fază ulterioară. Admiterea în UE nu e nici un panaceu, nici un proces facil, dar ar trebui să fie farul călăuzitor pe drumul Ucrainei către transformarea într-un stat stabil și adaptabil. Va necesita ani, însă ritmul procesului va fi decis în definitiv de abilitatea ucrainenilor înșiși de a se ridica la nivelul provocării și a susține reformele necesare.
Ucraina are nevoie de ajutor și investiții speciale
Țara va avea nevoie de asemenea și de ajutor și investiții apreciabile, dar progresul nu va fi nici posibil și nici suficient în lipsa securității. Dacă aderarea la NATO va rămâne o opțiune exclusă, va fi esențial să se încheie cu Ucraina angajamente bilaterale solide care s-o ajute să-și clădească apărarea. Discuțiile în această privință ar trebui să pornească în paralel cu eforturile de reconstrucție, care încep deja să se prefigureze.
Conflictul din Ucraina este în desfășurare de aproape două decenii, însă a intrat acum într-o fază cinetică acută, periculoasă și posibil decisivă. Europa și democrațiile planetei trebuie să înceapă de acum să-și asume angajamente financiare, economice și politice care să garanteze că Ucraina va respinge amenințarea rusă și se va ridica din nou, mai puternică și mai prosperă ca înainte, arată The Washington Post.