Se încheie războiul?! Anunțul momentului de la Kremlin. Omul lui Putin a spus-o clar

Războiul dintre Rusia și Ucraina se va termina atunci când Federația Rusă își va îndeplini toate obiectivele, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cursul zilei de joi, 9 iunie.

Acesta a reamintit că președintele Vladimir Putin a declarat că îndeplinirea sarcinilor operațiunii militare speciale va duce la încheierea conflictului armat, început la data de 24 februarie.

Nu este prima dată când Dmitri Peskov face un asemenea anunț. La finalul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că ”unul intre obiectivele principale ale operațiunii este protejarea oamenilor din Donețk și Lugansk. Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și au fost obținute anumite rezultate”, relatează Reuters.

Forțele ruse controlează cea mai mare parte din estul Ucrainei

Forțele ruse controlează cea mai mare parte a orașului strategic ucrainean Severodonețk și bombardează puternic orașul geamăn Lysychansk, provocând pagube importante, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk. Acest lucru are loc în timp ce luptele se intensifică în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Severodonetsk „epicentrul” bătăliei pentru Donbas.

„Aceasta este o bătălie foarte aprigă, foarte dură, poate una dintre cele mai dificile din întregul război”, a declarat el în discursul său video nocturn, care a fost înregistrat în stradă, în fața biroului său din Kiev.

El a spus că armata ucraineană își apără pozițiile și provoacă pierderi reale forțelor rusești.

„În multe privințe, acolo se decide soarta Donbasului nostru”, a spus Zelensky.

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a recunoscut dificultățile în lupta cu forțele rusești, spunând: „Poate că va trebui să ne retragem, dar în acest moment luptele sunt în desfășurare în oraș”.

„Tot ceea ce are armata rusă – artilerie, mortiere, tancuri, aviație – toate acestea, le folosesc în Severodonetsk pentru a șterge orașul de pe fața pământului și a-l captura complet”, a spus el.

Milioane de oameni sunt afectați de creșterea prețurilor în urma războiului din Ucraina, potrivit ONU

Potrivit unui raport al ONU, războiul din Ucraina sporește suferința a milioane de oameni prin escaladarea prețurilor la alimente și energie, care se adaugă la relele cauzate de o criză financiară în creștere, de impactul pandemiei Covid-19 și de schimbările climatice.

Raportul Grupului ONU de răspuns la crizele globale publicat miercuri afirmă că războiul „a exacerbat o criză globală a costului vieții nemaiîntâlnită de cel puțin o generație” și subminează obiectivul ONU de a pune capăt sărăciei extreme în întreaga lume până în 2030.

Grupul a fost numit de secretarul general Antonio Guterres pentru a evalua impactul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Guterres spune că raportul arată clar că „impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează”.

Sancțiunile anihilează 15 ani de câștiguri economice în Rusia, potrivit unui raport

Sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei din Ucraina duc înapoi mai mult de un deceniu de progres economic și trei decenii de integrare cu Occidentul, potrivit unei analize publicate miercuri.

Dar economiștii de la Institutul pentru Finanțe Internaționale avertizează că impactul este o „țintă în mișcare”, deoarece se adaugă și alte sancțiuni, iar Rusia ar putea riposta, în special în domeniul energiei.

Pagubele vor face ca președintelui rus Vladimir Putin să-i fie mai costisitor să continue războiul, dar sancțiunile nu funcționează ca „apăsarea unui întrerupător”, a declarat pentru reporteri Elina Ribakova, economist la IIF.

În cea mai recentă analiză a sa, IIF estimează că economia Rusiei se va contracta cu 15% în acest an și cu încă trei procente în 2023.

„Războiul economic” îi „destramă economia”, iar autorii raportului notează că „unele dintre cele mai semnificative consecințe nu au fost încă resimțite”.

Vicepreședintele executiv al IIF, Clay Lowery, a declarat că evaluarea eficienței sancțiunilor impuse Rusiei depinde de ceea ce guvernele încearcă să obțină.

„Dacă succesul dăunează economiei… atunci este cu siguranță un anumit impact”, iar acesta este posibil să crească, a declarat el reporterilor.

Dar sancțiunile nu au „un istoric foarte bun” în ceea ce privește schimbarea de politici, a spus el.