Au apărut pepenii de Dăbuleni. Pe piețele din București au apăru primii pepeni românești. Prețurile acestora au înregistrat o creștere de 30% față de anul trecut.
Au apărut pepenii de Dăbuleni. Cât costă o lubeniță în piață
Au început să apară primii pepeni românești pe piețe, dar prețurile de început de sezon sunt destul de ridicate. În București, prețul pentru un kilogram de pepene roșu este de 6 lei, ceea ce înseamnă că un pepene mai mare poate ajunge și la 60 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de 30% față de prețurile din anul trecut.
Producătorii afirmă că costurile ridicate, în special cele legate de mâna de lucru, sunt principala cauză. Din cauza temperaturilor ridicate, tot mai puțini oameni sunt dispuși să lucreze la recoltat în câmp. Cu toate acestea, de la fermă până la piață, prețul se triplează.
Prețul pentru un kilogram de pepene roșu este de 6 lei. Asta înseamnă că pentru o lubeniță de 10 kilograme, oamenii cheltuie 60 de lei pentru a se bucura de acest desert estival. Pepenele galben este și mai scump, costând între 10 și 12 lei pe kilogram.
Producătorii anticipează că prețurile vor scădea începând din luna iulie, odată cu apariția pe piață a unei cantități mai mari de pepeni.
Cum știm dacă un pepene verde e copt?
Un pepene verde este printre cele mai gustoase fructe ale verii, dar alegerea unui pepene perfect poate fi o provocare. Un fermier experimentat din Cordele, Georgia, „capitala pepenilor verzi din lume”, ne oferă câteva sfaturi esențiale pentru a ne asigura că alegem un pepene dulce și copt.
Urmând aceste sfaturi utile poți alege un pepene copt și delicios de fiecare dată.
Cea mai bună modalitate de a vedea dacă un pepene verde este copt este să cauți pata gălbuie de pe partea inferioară a pepenelui.
Pata trebuie să fie de un galben pal, cremos și untos. Dacă această zonă este verde deschis sau albă, pepenele nu s-a copt încă.
„Ar trebui să aibă o culoare ternă, iar burta sau partea inferioară a pepenelui ar trebui să aibă o pată galben-cremă”, spune Carter, potrivit Simply Recipes.
„Acesta este locul în care pepenele a stat pe pământ și s-a copt la soare”, adaugă el.
Un pepene verde copt ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa, deoarece pepenii verzi sunt 92% apă. Așa că ridică mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și compară greutatea. Cel mai greu va fi, probabil, mai copt și suculent.
Sunetul pepenelui ne poate spune dacă e copt sau nu
Unii oameni sugerează să lovești pepenele pe lateral pentru a determina cât de copt este. Pepenele verde copt va avea un sunet surd și gol. Deși această metodă necesită un auz mai fin, este un indicator util.
„Un pepene verde copt va avea un sunet surd și gol”, spune Carter. „Un pepene verde imatur va avea un sunet mai ascuțit.”
Caută liniile maronii și aspre de pe lateralul pepenelui, asemănătoare cu o pânză de păianjen. Se crede că dantelarea este cauzată de polenizare. Cu cât este mai multă dantelare, cu atât pepenele poate fi mai dulce și mai copt.
Zgârie ușor suprafața pepenelui verde cu unghia. Dacă coaja se desprinde mai ușor și dezvăluie o zonă alb-verzuie dedesubt, pepenele este copt. Dacă lasă doar o adâncitură și o linie mai întunecată, nu este copt.