Au apărut pepenii de Dăbuleni
Lubenițele de Dăbuleni au ajuns mai devreme în piețele din București în acest an, în ciuda secetei persistente. Producătorii au reușit să aducă prima recoltă cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut, iar pepenii sunt apreciați pentru gustul lor dulce și zemos.
Producătorii din Călărași și Dolj au început munca încă de la ora 6 dimineața pentru a asigura recoltarea și livrarea pepenilor la timp. Vremea caldă a permis o coacere mai rapidă a pepenilor, motiv pentru care recolta a fost gata mai devreme.
Primii producători din patria lubeniței, au adus deja marfa în piețele din București.
Prețurile mari îi descurajează însă pe mulți
Prețul pentru lubenițele aduse la tarabe este însă mai mare decât anul trecut. În en-gros, pepenii se vând cu 4 lei pe kilogram, dar prețul crește semnificativ la tarabă.
Unul dintre producători explică faptul că lubenițele trebuie vândute rapid pentru a evita deteriorarea, deoarece sunt tratate doar cu îngrășământ proaspăt și minimul necesar de pesticide. În piețele din București, cei care vor să savureze un pepene de Dăbuleni trebuie să plătească în jur de 35 de lei pe bucată.
„Odată ce ai ajuns cu lubenița în piață în trei zile dacă nu ai dat-o deja începe să se strice pentru că nu îi stropim decât pentru strictul necesar. Noi nu băgăm decât îngrășământ proaspăt”, a declarat unul dintre producători.
În supermarketuri, se găsesc lubenițele importată din Grecia, care costă 3,5 lei pe kilogram. Cu toate acestea, producătorii locali sunt convinși că pepenii lor sunt mult mai gustoși decât cei importați, chiar dacă sunt mai scumpi.
Legumele și fructele din piețe vor fi verificate de ANF
În acest an, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) va efectua cu 42% mai multe probe de laborator la legumele și fructele din producția autohtonă, comparativ cu anul trecut.
Probele vor fi prelevate atât din piețele bucureștene, cât și din cele aflate în fiecare reședință de județ.
Astfel, începând cu luna mai și până în 31 august, numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, față de numărul de probe verificate în aceeași perioadă a anului trecut.
Probele vor fi efectuate pentru: tomate, castraveți, ardei, cireșe, căpșune, caise, pepeni și zmeură, fiind prelevate și analizate 615 probe, față de 434 probe verificate în aceeași perioadă a anului 2023.