Au apărut primele roșii românești din acest an. Cât costă un kilogram de roșii românești?
Au apărut primele roșii românești din acest an. În doar câteva zile, vor debuta pe piață primele roșii românești cultivate în sol. În serele celui mai important producător din Buzău, primele fructe sunt deja maturate, dar vor fi disponibile la un preț mai ridicat. Motivul constă în faptul că serele au fost încălzite pe tot parcursul iernii, generând costuri substanțiale. Comparativ cu anul precedent, prețurile au înregistrat o creștere de 10%.
Agricultorul buzoian Mircea Tatu a cultivat tomate pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, în sere încălzite. Tatu estimează că roșiile sale vor fi disponibile pe tarabe începând cu mijlocul lunii martie.
Acest producător local de legume explică prețul ridicat pe kilogramul de roșii prin costurile substanțiale nu doar pentru încălzirea serelelor, ci și pentru munca agricolă, toate desfășurate folosind metode naturale. El menționează că fiecare zi de încălzire îl costă 2500 de lei, iar aceste cheltuieli se vor reflecta în prețul final al roșiilor. Mai jos puteți admira imagini cu primele roșii românești produse în Buzău.
Deși ne apropiem de mijlocul lunii martie, serele sunt încălzite continuu, iar maturarea roșiilor este influențată de procesul de polenizare. În anul precedent, primele roșii românești au fost comercializate la un preț de 33 de lei pe kilogram. În prezent, prețurile au crescut cu 10%, astfel că tomatele vor fi inițial vândute la 37 de lei pe kilogram, relatează Antena 3 CNN.
Care sunt cele mai gustoase soiuri de roșii românești?
În mod predominant cultivat în grădini și în mici gospodării, și mai puțin în fermele agricole intensive, „inimă de bou” este un soi extrem de apreciat de cultivatori. Cunoscut pentru rezistența sa la boli, acest soi produce roșii mari, dulci, aromate și pline de suc. Roșiile „inimă de bou” sunt recunoscute și după dimensiunile lor impresionante, unele exemplare putând atinge greutăți de 600-700 de grame. Un alt beneficiu notabil este proporția redusă de semințe. Cu toate acestea, este important de menționat că roșiile de acest soi își păstrează prospețimea doar pentru câteva zile după recoltare.
De altfel, roșiile 1600 de Buzău sunt recunoscute pentru savoarea lor distinctă. Cu o greutate medie între 180 și 200 de grame, acestea sunt considerate un soi de roșii cu fructe generoase, dulci și pline de pulpa suculentă.