Au ascuns adevărul! Acum s-a aflat totul despre ce s-a întâmplat la Suceava

Secretarul de stat Ionel Oprea a dezvăluit la un post de televiziune motivul pentru care nu au fost raportate decesele de la Spitalul Suceava. Acesta a spus că spitalul a venit cu o explicație halucinantă. Oprea mai spune că nu a fost în stare să le înțeleagă determinarea sau cauzalitatea. „Ce a condus, ce a generat și de ce?”

Sercetarul de stat Ionel Oprea, cel care a coordonat activitatea militarilor de la Spitalul Suceava, a explicat pentru DIGI 24 de ce personalul nu a raportat la timp persoanele decedate. Astăzi au ajuns la INSP raportări cu decese din prima jumătate a lunii aprilie. Răspunsul celor din spital a fost unul halucinant: să nu se interpreteze. Ionel Oprea spune că le-a ordonat în scris să facă raportările corect şi totuşi acest lucru nu s-a întâmplat. Conducerea militară a pus această situaţie şi pe masa procurorilor care se ocupă de ancheta penală.

„ Atât de puţini la muncă – atunci când am venit noi, pe 2 aprilie – încât explicaţia lor că ‘nu a avut cine să le opereze’ era credibilă, să ştiţi, justificată. Au fost momente în care servicii întregi nu aveau niciun lucrător, pentru că erau bolnavi sau plecaţi din serviciu, nu veneau de teamă. Am avut solicitare de lămuriri oficiale, nu, precizări oficiale către Parchet şi i-am informat şi pe dânşii, dar am căutat acolo să fundamentăm starea de lucruri şi nu am avut cum pentru că nu am găsit documente, nu am găsit înscrisuri, nu am găsit pe nimeni care să spună da, a fost atunci şi-mi amintesc sau nu-mi amintesc. Cu toate că vi se pare incredibil, să ştiţi că nici date despre personalul care era îmbolnăvit, de exemplu 20 sau 21 câţi erau pe categorii, nu am găsit, cu toate că l-am găsit în serviciu pe şeful lor, acesta nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situaţie clară, dar nici nu vrut, a refuzat şi a plecat, şi-a dat demisia, spre exemplu, nu a mai venit pe la serviciu.

A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe şeful de personal de acolo şi în 10 zile de abia am reuşit să clarificăm cine unde este, în ce situaţie se află şi aşa mai departe. Să ştiţi că a fost incredibil de dificil. Va fi foarte greu de stabilit pentru unele zile şi în unele situaţii care a fost realitatea, ce s-a întămplat şi cum s-a întâmplat. Va fi foarte greu! Am mers la condica de decese la morgă şi nu corespundea cu numărul datelor din sistem. Atunci am constat un număr de 10 sau 11 foi de observaţie care nu fuseseră operate. Am înţeles că era, mi s-a spus că era vorba despre urgenţe care din UPU au fost urcate direct în Terapie, unde au şi decedat în mai puţin de o zi.”

Șase decese, între 5 şi 15 aprilie, au fost raportate abia astăzi

Ionel Oprea a mărturisit că nu a reușit să înțeleagă „determinarea sau cauzalitatea” pentru a ascunde aceste decese.

„Da. Atunci s-a dat dispoziţie în scris ca toate aceste lucruri să se remedieze şi să fie raportate. Cu toate că am dat dispoziţia în scris, când am revenit şi am verificat iarăşi, după 20, o parte din ele nu fuseseră introduse în sistem. Doamna de acolo a spus: ştiţi, m-am temut să le introduc, să nu se interpreteze. Ce să se interpreteze, doamnă! Sunt decese şi trebuie să fie introduse. Disciplina în serviciu nu face parte din educaţia profesională a tuturor de acolo. Deci nişte lucruri elementare, cu dispoziţie în scris, luat la cunoştinţă şi totuşi spunea aşa, cu seninătate: am considerat că nu este cazul, sau da…, le facem. Dar de ce nu le-aţi făcut? Că vă daţi seama, cine ce interes are să ascundă nişte decese? Sunt multe lucruri pe care, cum să vă spun eu, cu toate că am ceva experienţă, nu am fost în stare să le înţeleg determinarea sau cauzalitatea. Ce a condus, ce a generat şi de ce?

Foile de observaţie întotdeauna sunt înregistrate pe o secţie. În baza prevederilor legale, la Terapia Intensivă nu poate interna pacienţi, ştiţi, şi contracta servicii. Din această cauză pacienţii aveau foile pe Secţia de infecţioase, pentru că erau cu COVID, dar colegii operează în terapie pe fişe de terapie şi, pur şi simplu, în multe cazuri au omis să întocmească la timp documentele medicale sau au considerat că o să facă treaba asta cei de infecţioase, iar cei de la infecţioase nici nu ştiau de caz. De aceea am dat dispoziţia scrisă după aceea ca fiecare să întocmească sau să transmită foaia, eventual în scris, încăt documentele acestea să se întocmească la timp de către medicul care a preluat bolnavul, indiferent pe ce secţie ar fi”, a mai spus Ionel Oprea.