Astăzi, 8 iunie 2023, au avut loc primele teste de utilizare a hidrogenului în amestec cu gaze naturale în sectorul rezidențial, în cadrul proiectului 20HyGrid dezvoltat de Delgaz Grid SA.
Au avut loc primele teste de utilizare a hidrogenului în amestec cu gaze naturale în sectorul rezidenţial
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, joi, la primele teste de utilizare a hidrogenului în amestec cu gaze naturale în sectorul rezidenţial. Testele au avut loc în Mediaş, judeţul Sibiu.
Potrivit Delgaz Grid, scopul testărilor este să ofere o soluţie tehnică la nivel naţional pentru vehicularea hidrogenului prin conducte şi, în perspectivă, utilizarea acestuia în locuinţe.
„Astăzi am participat la primele teste de utilizare a hidrogenului în amestec cu gaze naturale în sectorul rezidențial, în cadrul proiectului 20HyGrid dezvoltat de Delgaz Grid SA, compania de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice din cadrul Grupului E.ON România. Hidrogenul, ca parte a decarbonării sistemului de transport, de producție de gaze naturale și de consum, devine realitate.
Astăzi, s-a făcut un pas înainte și se demonstrează că putem avea în hidrogen încredere, iar emisiile de dioxid de carbon pot fi reduse. E.On și Delgaz Grid ne arată, prin realizarea acestui proiect, că hidrogenul este combustibilul viitorului și că mai avem puțini pași pentru a-l putea folosi la scară largă”, a scris, joi, Virgil Popescu pe contul său de Facebook.
Conform sursei citate anterior, 20HyGrid este un proiect pilot în premieră pentru România, fiind demarat anul trecut, dar deja se bucură de susţinerea Ministerului Energiei, Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Universităţii Politehnice Bucureşti, Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţiei Energia Inteligentă.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid este o companie a grupului E.ON România, primul distribuitor integrat de energie electrică și gaze naturale din România.
Operează o reţea de gaze naturale cu lungimea de peste 24.000 km, respectiv o reţea de electricitate de peste 83.000 km. Acestea deservesc, în total, circa 3 milioane de clienţi şi acoperă următoarele județe: Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău.
Oferă clienților săi o interfață unică pentru gestionarea întreruperilor pentru racordarea la rețea și alte servicii legate de activitatea de distribuție energie electrică și gaze naturale și crearea unei singure interfeţe pentru domeniul distribuţiei contribuie la dezvoltarea relaţiei cu autorităţile şi cu partenerii contractuali.