Moscova vrea astfel să se îndepărteze de dolarul american, pentru a se proteja de efectele sancțiunilor occidentale. India a devenit deja al doilea cel mai mare cumpărător de petrol din Rusia, după China, informează Euractiv.

Rusia a fost puternic afectată de sancțiunile Occidentului după invadarea Ucrainei. Potrivit agenției Reuters, factura Rusiei pentru furnizarea petrolului unei rafinării este calculată în dolari, în timp ce plata cerută este în dirhami.

Compania petrolieră rusă Rosneft vinde țiței în India prin firme comerciale, inclusiv prin Everest Energy și Coral Energy.

Moscova a înlocuit Arabia Saudită ca al doilea cel mai mare furnizor de petrol

Sancțiunile occidentale i-au determinat pe mulți importatori de petrol să evite Moscova, făcând ca prețurile spot pentru țițeiul rusesc să înregistreze reduceri semnificative. Această situație a oferit rafinăriilor indiene, care rareori cumpărau petrol rusesc din cauza costurilor mari de transport, o oportunitate de a beneficia de reduceri mari.

Moscova a înlocuit Arabia Saudită ca al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, după Irak, pentru a doua lună consecutiv, în iunie.

Rafinăriile indiene au decontat deja unele plăți în dirhami

Cel puțin două rafinării indiene au decontat deja unele plăți în dirhami, susțin unele surse, adăugând că mai multe rafinării vor efectua astfel de plăți în zilele următoare.

Factura menționată de Reuters arăta că plățile trebuie efectuate către Gazprombank, prin Mashreq Bank, banca sa corespondentă din Dubai.

Rusia vrea să intensifice utilizarea monedelor non-occidentale

Căutând să mențină o poziție neutră, Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Moscovei, iar plățile actuale ar putea stârni nemulțumire în Occident.

Rusia dorește să își intensifice utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerțul cu țări precum India, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Finanțe declara luna trecută că Moscova ar putea începe să cumpere valute ale țărilor „prietenoase”, folosind astfel de acțiuni pentru a influența cursul de schimb al dolarului și al euro.

Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, citat de Al Jazeera, India a depășit Germania, fiind al doilea cel mai mare exportator de petrol rusesc.

Vânzări record către India

În luna mai, importul de gaz rusesc al Indiei a atins un record de 841.000 de barili pe zi, de opt ori mai mare decât media anuală din 2021.

Între timp, în Europa, vânzările de petrol rusesc au scăzut cu 554.000 de barili pe zi în același interval de trei luni. Uniunea Europeană a interzis 75% din importurile de petrol din Rusia, iar Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că până la finalul anului se va renunța la 90% din importurile de combustibil rusesc.