Găsirea unei modalități de a dezintegra această alianță, așa cum a reușit Richard Nixon, în urmă cu cinci decenii, ar trebui să fie o prioritate, dar, în prezent, condițiile pentru o stratagemă de acest fel nu există.
Convorbirea recentă dintre președintele Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, a fost programată să coincidă cu ziua de naștere a acestuia din urmă, dar și a trimite un mesaj clar Occidentului.
Reafirmând sprijinul Beijingului pentru Moscova, în timp ce armata rusă distruge Ucraina, președinții rus și chinez au dat de înțeles Occidentului că noua aliniere strategică a națiunilor lor va dura, scrie Bloomberg.
Din păcate, astăzi, nu mai există condițiile, ca acum 50 de ani, pentru o stratagemă care să zădărnicească planurile Moscovei și Beijingului.
În februarie 1972, președintele Richard Nixon s-a aventurat acolo unde niciun președinte american nu fusese înaintea sa și a efectuat o vizită de stat în China. O călătorie care, spunea el, „a schimbat lumea”.
Mao și Hrușciov vs Xi și Putin
Cu mult înainte de vizita șocantă a lui Nixon la Beijing, o ciocnire a viziunilor ideologice între liderul comunist chinez Mao Zedong și liderul sovietic Nikita Hrușciov pusese deja bazele dizolvării alianței lor. În străinătate, Hrușciov căuta o co-existență pașnică cu Occidentul, în timp ce Mao era adeptul confruntării.
Pe plan intern, Hrușciov a inițiat procesul de destalinizare a URSS, în vreme ce Mao îl vedea ca pe un revizionist care trăda adevăratele idealuri comuniste.
Lucrurile stau acum complet diferit. Vladimirn Putin și Xi Jinping, care s-au întâlnit de 38 de ori începând din 2013, sunt prieteni apropiați. Ei împărtășesc aceleași valori naționaliste similare și o profundă antipatie față de Occident.
Fiecare încearcă să-și stabilească o sferă de influență și amândoi percep SUA ca principalul obstacol în calea viziunii lor despre măreția națională.
A început ca un ”mariaj de conveniență”, s-a transformat în unul de necesitate
În ceea ce privește interesul național, Rusia și China sunt astăzi mai unite decât au fost vreodată de la terminarea Războiului Rece. Relația lor a început ca un mariaj de conveniență – fiecare dintre parteneri și-a văzut avantajele de pe urma unei alianțe, deși le lipsea o încredere strategică profundă.
În ultimii ani, pe măsură ce relațiile lor cu Occidentul condus de SUA au devenit din ce în ce mai tensionate, relația dintre Rusia și China a evoluat într-o ”căsătorie de necesitate”. Pentru că doar o aliniere strategică strânsă poate reduce vulnerabilitatea lor reciprocă, subliniază Bloomberg.
Cum poate crăpa axa Beijing-Moscova
Există mai multe scenarii în care noua axă Beijing-Moscova ar putea să crape. O schimbare de regim în Rusia ar demola fundamentele ideologice și strategice ale alinierii chino-ruse. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Putin nu va mai fi la putere.
Dar liderii occidentali nu ar trebui să parieze pe un astfel de scenariu. Relațiile s-ar putea înrăutăți și dacă Putin, la fel ca Mao la începutul anilor 60, ar ajunge să fie dezamăgit de China. Asta s-ar putea întâmpla dacă Xi va alege să mențină legăturile economice ale Chinei cu Occidentul, în loc să ofere sprijin nelimitat Rusiei.
Un astfel de scenariu este de neconceput
Teoretic, o altă apropiere între SUA și China, după modelul Nixon-China, ar putea îndepărta Beijingul de Moscova. Dar și aceasta este o utopie, în condițiile în care SUA consideră China drept o amenințare pe termen lung.
Singura strategie plauzibilă, dar și cea mai puțin acceptabilă din punct de vedere politic, ar fi ca SUA și Europa să se concentreze la un moment dat pe recâștigarea Rusiei, partea cea mai slabă a axei Moscova-Beijing.
Potrivit Bloomberg, o înfrângere militară decisivă a Rusiei, care ar putea duce la căderea lui Putin, ar face sarcina Occidentului mai ușoară. Dar un astfel de scenariu este, practic, de neconceput: puterile nucleare pot recurge la arma de distrugere în masă atunci când se confruntă cu o înfrângere catastrofală.
O altă ipoteză ar fi ca Occidentul să încerce să pună capăt războiului în condiții care să-l favorizeze pe Vladimir Putin. Liderul rus ar avea atunci, teoretic, mai mult spațiu de manevră și ar putea să limiteze dependența de China, subliniază Bloomberg.