Se pregătesc intens! Refac complet stocurile de arme. Tocmai au anunțat
Comisia Europeană a prezentat, marți, planuri care vor permite națiunilor din Uniunea Europeană să achiziționeze în comun arme, în contextul în care Ucraina solicită din ce în ce mai mult sprijin militar în lupta împotriva forțelor rusești.
Inițiativa va permite blocului comunitar să refacă armele care au fost deja furnizate Ucrainei, a declarat comisarul pentru piața internă al Comisiei Europene, Thierry Breton.
„Contribuind cu bugetul european, creăm un stimulent pentru ca statele membre – multe dintre ele au anunțat o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare – să cumpere împreună”, a spus el. „Acest lucru va face posibilă o mai bună cheltuire a banilor publici și va stimula baza noastră industrială europeană.”
Potrivit comisarului pentru piața internă al Comisiei Europene, acest instrument pentru achiziţii de armament este în valoare de 500 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene în perioada 2022-2024.
„Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere destinată reglementării de către Parlamentul European şi Consiliul UE în sensul constituirii Instrumentului de Consolidare a Industriei Apărării prin Legea de achiziţii comune în perioada 2022-2024. (…) Comisia Europeană oferă soluţii în virtutea angajamentului de a crea un Instrument UE pe termen scurt de consolidare a capacităţilor industriei europene de apărare prin achiziţii comune ale statelor membre UE”, arată Comisia Europeană.
Comisia Europeană a anunțat că dorește să își consolideze capacitățile de apărare
Măsura vine după ce, în luna mai, Comisia și-a anunțat intenția de a consolida capacitățile de apărare ale UE în contextul războiului din Ucraina. Comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că un „grup operativ special” va conduce lucrările privind un program european de investiții în domeniul apărării în al treilea trimestru al anului 2022.
Guvernul ucrainean a făcut presiuni asupra NATO și a Occidentului pentru o mai mare furnizare de armament în vederea susținerii conflictului în curs cu Rusia. La începutul lunii iulie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că discuțiile cu secretarul de stat american Antony Blinken s-au axat pe necesitatea de a „accelera furnizarea de arme grele din partea SUA și a altor parteneri”, scrie Politico.
Obiectivele noului instrument al Comisiei Europene
În mod special, instrumentul va încuraja cooperarea statelor membre în domeniul achizițiilor publice în domeniul apărării. Aceasta contribuie la solidaritate, interoperabilitate și eficiență a cheltuielilor publice; previne excluderea (imposibilitatea statelor membre de a-și satisface cererea de produse de apărare din cauza unui vârf de cerere); și evită fragmentarea.
De asemenea, instrumentul va stimula competitivitatea și eficiența bazei industriale și tehnologice europene de apărare, în special prin accelerarea adaptării industriei la schimbările structurale, inclusiv la creșterea capacităților sale de producție, care rezultă din noul mediu de securitate ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina.
Acțiuni eligibile pentru sprijin
Instrumentul va sprijini acțiunile care respectă următoarele condiții:
- Consorțiu format din cel puțin trei state membre
- Extinderea cooperării existente sau noi pentru achiziționarea în comun a celor mai urgente și critice produse de apărare.
- Proceduri de achiziții publice care să reflecte implicarea EDTIB
Instrumentul va ține seama de activitatea Grupului operativ comun pentru achiziții publice în domeniul apărării, înființat de Comisie, și a Înaltului Reprezentant/șefului Agenției Europene de Apărare. Grupul operativ facilitează coordonarea nevoilor de achiziții pe termen foarte scurt ale statelor membre și se angajează cu statele membre și cu producătorii din domeniul apărării din UE pentru a sprijini achizițiile comune în vederea refacerii stocurilor.