România a exportat în primele două luni din acest an produse agroalimentare în valoare totală de 825,5 milioane de euro, cu 11,3 milioane de euro mai mult (+1,4%) faţă de perioada similară din 2014, în timp ce importurile, în sumă de 796,6 milioane de euro, au depăşit cu 86,5 milioane de euro (+12,2%) valoarea înregistrată în perioada similară din 2014.
"Diminuarea excedentului comercial s-a datorat majorării cu 32,6% a importurilor din ţările terţe, pe fondul scăderii cu 8,5% a exporturilor către aceeaşi zonă. Livrările externe de grâu în sumă de 112,3 milioane de euro şi de seminţe de floarea-soarelui, în valoare de 36,5 milioane de euro, au marcat scăderi substanţiale comparativ cu perioada de referinţă, respectiv cu 242.900 tone (-53,1 milioane euro) şi cu 138.700 tone (-43,5 milioane euro). De asemenea, au scăzut exporturile de animale vii din specia ovine sau caprine (-14,2 milioane de euro), zahăr (-7 milioane de euro), produse de brutărie-patiserie (-1,6 milioane de euro)", menţionează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Potrivit sursei citate, pierderile au fost compensate prin veniturile obţinute în urma creşterii exporturilor de ţigări (+56,9 milioane de euro) şi un total de 139,9 milioane de euro precum şi livrărilor de porumb (+25,9 milioane euro) şi o valoare totală de 210,6 milioane. Creşteri pe partea de export au mai fost înregistrate în perioada menţionată la orz (+29,5 milioane euro) şi seminţe de rapiţă (+7,9 milioane euro).
În ceea ce priveşte volumul importurilor de produse agroalimentare în primele două luni din 2015, acesta a fost în creştere la majoritatea grupelor de produse, respectiv la carne de porc (+13,0% cantitativ, total 33,1 milioane de euro), tutun brut (+9,6%, 32,1 milioane euro), seminţe de floarea-soarelui (+83%, 30,2 milioane euro), ciocolată (+5,1%, 27,8 milioane euro), zahăr (+149,8%, 24,3 milioane euro), cafea (+9,8%, 21,8 milioane euro), grâu (+51,2%, 13,7 milioane euro).
Datele statistice ale MADR arată că în primele două luni din acest an au scăzut importurile de animale vii din specia porcine, cu 5 milioane de euro, brânzeturile cu 2,4 milioane de euro, iar cele de lapte şi smântână, cu 1,7 milioane de euro.
De asemenea, importurile de carne de porc – principalul produs adus de pe pieţele externe – s-au diminuat în primele două luni din 2015 cu 900.000 de euro din punct de vedere valoric, totalizând 33,1 milioane de euro, în condiţiile în care cantitatea achiziţionată a fost mai mare cu 13%.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în primele două luni ale anului 2015, exporturile de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 61,8%, iar importurile din statele membre UE au deţinut o pondere de 79,5%.
România a înregistrat în 2014 cel de-al doilea an cu balanţă pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare, după o perioadă de peste 20 de ani de deficit în sector.
Excedentul înregistrat în comerţul cu produse agroalimentare a fost de 514,3 milioane de euro, în creştere cu aproape cu 60% faţă de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obţinut la finele lui 2013.
Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 5,409 miliarde de euro, cu 311,5 milioane de euro mai mult faţă de anul precedent (+6,1%), în timp ce importurile, în sumă de 4,895 miliarde euro, au crescut în ritm mai lent, depăşind cu 2,6% valoarea din anul 2013. AGERPRES/