Cifrele oficiale arată că sunt sute de mii de români care muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii, iar pentru aceștia veștile venite de la Statistică sunt dintre cele mai bune. Chiar dacă se află într-un moment mai dificil, în Marea Britanie este de muncă, iar salariile sunt pe creștere.
Creşterea salariilor în Marea Britanie a rămas solidă, peste aşteptări, în perioada mai – iulie 2019, în timp ce rata şomajului s-a situat la cel mai redus nivel din 1975, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit BBC şi Reuters.
Câştigurile totale, excluzând bonusurile, au urcat în ritm anual cu 3,8% în perioada de referinţă, în linie cu estimările. Incluzând bonusurile, salariile au crescut cu 4%, faţă de un avans de 3,8%, cel mai solid ritm de creştere din 2008. Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la un avans al salariilor de 3% la finalul acestui an.
Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că rata şomajului a scăzut la 3,8% în perioada mai – iulie 2019, cel mai redus nivel din 1975.
Numărul angajaţilor din Regatul Unit a crescut cu 31.000 în perioada mai – iulie 2019, la 32,78 milioane, în timp ce analiştii se aşteptau la 53.000. Numărul angajaţilor femei a urcat la 15,52 milioane, iar cel al bărbaţilor la 17,26 milioane.
Rata angajării s-a menţinut la 76,1%, cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 1971. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut la 812.000, cel mai redus nivel din 2017.
„Rata angajării rămâne destul de constantă, la un nivel ridicat record, în timp ce rata şomajului este la cel mai redus nivel din 1975. Numărul locurilor de muncă vacante continuă să scadă de la nivelul record ridicat înregistrat recent, o mare parte din acest declin venind de la micile afaceri”, a apreciat David Freeman, şeful Departamentului de statistici privind piaţa forţei de muncă de la ONS.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, anunţă, într-o postare pe Twitter, că românii care locuiesc în Marea Britanie vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezidență. Până acum s-au înregistrat peste 141.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut. După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.