A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE.
”Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a scris acesta pe Telegram.
Totuşi, a adăugat el, ”părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării comune de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului”.
Negocierile au avut loc la granița dintre Belarus și Polonia
Noua rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia au avut loc în regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse, anunţa joi, înainte de întâlnire Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, citat de France Presse.
„Punctele-cheie de pe agendă vizează o încetare imediată a focului, convenirea unui armistiţiu şi organizarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant”, a scris Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii ambelor delegaţii la masa de negocieri.
Televiziunea rusă a difuzat de asemenea imagini de la aceste convorbiri, arâtându-i pe membrii ambelor delegaţii în timp ce îşi dădeau mâna, ruşii în ţinută oficială, iar ucrainenii în îmbrăcăminte militară kaki.
În acest timp, în multe oraşe ucrainene, vizate de bombele ruseşti sau încercuite, situaţia umanitară s-a deteriorat considerabil. În sud, oraşul-port strategic Mariupol este aproape complet rupt de lume şi este supus unor bombardamente intense. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este şi el bombardat de mai multe zile.
Locul ales pentru negocieri este situat în regiunea belarusă Brest, în Belovejskaia Puşcia, o localitate în apropierea graniţei cu Polonia, potrivit Minskului şi Moscovei. Potrivit negociatorului rus Vladimir Medinski, acest loc este convenabil delegaţiei ucrainene, în special pentru că vine acolo prin Polonia.
Opt zile de la atacul Rusiei împotriva Ucrainei
Amintim că, în dimineaţa zilei de 24 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, care plasase între 150.000 şi 200.000 de soldaţi în jurul Ucrainei în săptămânile precedente, a anunţat „o operaţiune militară” în Ucraina pentru a apăra „republicile” separatiste autoproclamate în estul ţării şi a căror independenţă o recunoscuse în urmă cu trei zile.
La scurt timp după acel anunţ, explozii puternice au fost auzite la Kiev şi în mai multe oraşe din estul şi sudul Ucrainei. Autorităţile de la Kiev au denunţat „o invazie de mare amploare”.
Ofensiva rusă a stârnit un val de critici pe plan internaţional. „Omenirea îi va cere socoteală Rusiei” după acest „atac nejustificat”, promitea preşedintele american Joe Biden.