Au decretat stare de urgență în Grecia. Se impun restricții: Dacă lumea nu cooperează…

grecia feribot masini

SURSA FOTO: Dreamstime

Odiseea grecească a multor turiști din toată lumea s-a putea încheia înainte de a începe din cauza secetei grave care afectează Cicladele. Rezerevele de apă sunt reduse dramatic în unele insule unde a fost decretată starea de urgență.

S-a decretat stare de urgență. Paradisul turistic care a rămas fără apă din cauza secetei

Perioade lungi cu temperaturi neobișnuit de ridicate, indiferent că a fost iarnă sau vară, complică viața în insulele grecești. Seceta a dus la o scădere dramatică a rezervei de apă chiar în plin sezon turistic.

În fața acestei situații critice, autoritățile de pe insula Sifnos, situată în arhipelagul Cicladelor, au solicitat declararea stării de urgență.

În luna iunie, consumul de apă a crescut de două ori față de aceeași lună a anului trecut. Insula, cu o populație de 3.000 de locuitori și o suprafață de 74 km², a fost vizitată anul trecut de 135.000 de turiști, ceea ce a amplificat presiunea asupra resurselor de apă.

„În unele localităţi consumul era dublu faţă de cel din iunie anul trecut şi estimăm că în perioada iulie-octombrie consumul va ajunge la 300.000 mc, în timp ce capacitatea noastră de furnizare pentru această perioadă este de circa 270.000 mc”, a declarat, pentru EFE, primarul din Sifnos, Maria Nadali.

Iarna aridă, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Grecia, a făcut ca nivelul apei din puțuri să fie la valori minime. Cea mai mare unitate de desalinizare de pe insulă a suferit o avarie în luna iunie, ceea ce a dus la întreruperea furnizării apei pentru uzul uman și a provocat opriri în alimentare. Situația s-a normalizat între timp, a declarat primarul.

Naxos, insulă din Arhipelagul Cicladelor

Construcția numeroaselor vile cu grădini mari și piscine în ultimii ani a agravat și mai mult problema. Ca urmare, Consiliul local a solicitat atât locuitorilor, cât și turiștilor să raționalizeze consumul de apă pentru a face față crizei actuale.

„Deşi am luat multe măsuri, acestea nu dau rezultate dacă lumea nu cooperează”, a subliniat Nadali.

Consiliul local al insulei anunță că va recurge la măsuri. A avertizat că vor fi efectuate controale și că ar putea fi restricționat accesul la rețeaua de alimentare pentru cei cu un consum excesiv de apă.

Și Creta, Kefalonia și Leros sunt afectate

În afară de Sifnos, starea de urgență din cauza lipsei de apă a fost declarată și în insula Leros, în Marea Egee, precum și în anumite regiuni ale insulelor Creta și Kefalonia. În insulele Karpathos și Serifos au fost impuse restricții privind utilizarea apei pentru piscine. Aceste măsuri sunt menite să abordeze criza acută de apă și să asigure o utilizare mai responsabilă a resurselor limitate.

„Rezervoarele noastre sunt aproape goale, au o cantitate de apă ce acoperă cinci zile de alimentare în condiţii normale”, a avertizat Emanuil Kurletakis, viceprimar al municipiului Minoa Pediada, situat în centrul Cretei.

Autoritățile locale sunt în căutarea unor noi surse de apă prin foraje, în timp ce, conform lui Kurletakis, culturile de măslini și cartofi sunt grav afectate de secetă. Pe insula Naxos, cea mai mare din Cicladă, rezervoarele sunt aproape goale și necesarul de apă este acoperit cu ajutorul unităților de desalinizare și al sutelor de puțuri distribuite pe insulă.

Totuși, conform afirmațiilor lui Dimitris Lianos, primarul insulei Naxos, care are 20.000 de locuitori și este vizitată anual de zeci de mii de turiști, nu sunt probleme semnificative în alimentarea cu apă a locuințelor și companiilor locale până în prezent.

„Naxos a avut întotdeauna un mare potenţial hidraulic, cu multe ape subterane”, a afirmat Lianos, care estimează că, din acest motiv, 70% din necesarul de apă este acoperit din puţuri şi forări.

Agricultorii de pe insulă, în special cei care cultivă faimoșii cartofi de Naxos, se plâng că seceta a avut un impact devastator asupra culturilor lor în acest an. Mulți dintre puțurile utilizate de aceștia au fost contaminate cu apă sărată, o problemă care apare atunci când, din cauza lipsei de apă dulce, apa sărată se infiltrează în ele, explică fermierii.

Primarul Lianos a recunoscut că rezervele de apă au scăzut în diferite regiuni ale insulei din cauza secetei și a temperaturilor ridicate. Totuși, el se arată optimist că situația se poate îmbunătăți prin realizarea unor lucrări suplimentare de infrastructură, ceea ce va necesita o creștere a fondurilor de stat destinate municipiilor din insule.