Au explodat facturile la energie electrică. Mulți români au observat o creștere peste măsura așteptărilor a sumelor de bani pe care trebuie să le scoată din buzunar. În unele cazuri, s-a putut vedea chiar și o mărire cu 200% a acestora. Oficialii au explicat că românii trebuie să fie mai ponderați. Ce soluție există a explicat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Românii ajung să scoată din buzunar sume uriașe pentru a-și plăti facturile la gaze și electricitate. Unii dintre ei au observat chiar și o creștere a acestora cu 200%. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm” a fost soluția oferită luni seara, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.
Experții avertizează că lucrurile nu se vor opri aici. Oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când folosesc energie electrică. Un sfat în acest sens a venit de la expertul Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.
Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm
„Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini. În primul rând să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by cand pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțin”,a spus Răzvan Nicolescu.
La rândul său, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a venit și el cu soluții. În opinia sa, nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens.
„Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a comentat George Niculescu.
Soluția vine de la ANRE
Guvernul le va da bani românilor pentru încălzirea locuinței. Vor beneficia însă românii cu venituri mici. Executivul înceacă ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice nu din toamna anului viitor, ci chiar de la 1 ianuarie sau poate chiar mai devreme. Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării. Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.
Mulți români au arătat că de luni de zile dau telefoane, trimit mailuri și nu le răspunde nimeni. Un telespectator spune că i-a venit o factură de peste 1.000 de lei, deși consumul fusese 0. Niculescu a susținut că ANRE are obligația să verifice aceste sesizări și să treacă la măsuri coercitive, dacă distribuitorul care a trimis spre furnizor astfel de valori nu și-a făcut treaba cum trebuie. El a precizat că termenul legal în care ANRE trebuie să răspundă la sesizări este de maximum 30 de zile.