Pandemia de coronavirus a lovit grav România. Nu doar că a lovit-o, dar a și viciat-o profund. Finalul Ligii I e de-a dreptul abracadabrant. Dacă în play-off, fix echipele care se bat la titlu au fost lovite de COVID-19, în play-out Dinamo este formația care nu mai joacă fotbal de săptămâni întregi. Cazurile de coronavirus au băgat echipele în carantină forțată.
O vorbă din fotbal spune că atunci când îți iei adversarul la preț de matineu, totul se va întoarce împotriva ta. La debutul pandemiei în România, echipele de Liga I se rugau cu cerul și cu pământul de oficialii din fotbal, dar și de cei din Guvern să-i lase să termine competiția.
Nu! Nu vă îngrijorați! Nu le păsa de fotbal. Nici pe departe! Totul se rezuma la bani. Deținătorul drepturilor TV din Liga I a somat, în mai multe rânduri, Liga Profesionistă de Fotbal să termine campionatul pe teren, altfel vor avea parte de tăieri de bani, iar contractul se va renegocia în sezonul viitor. Repetente la capitolul financiar și dependente de banii televiziunilor, echipele de Liga I s-au jurat că vor respecta protocoalele impuse de Guvern.
Jurămintele au durat însă doar câteva zile. După ce li s-a dat voie să dea drumul la pregătire și să intre în cantonament pentru reînceperea campionatului, anonimii din Liga I au început să-și ceară drepturile. O lună de cantonament centralizat li s-a părut o eternitate. „Noi nu stăm în pușcărie”, au spus, în cor, băieții care de multe ori își pun ghetele de fotbal invers.
Ca să nu supere pe nimeni, LPF a decis să le dea voie fotbaliștilor să plece la casele lor. D-alde Deac, Vali Lazăr sau Cicâldău nu auziseră ei de Forban, Lunca Jiului sau Crângul lui Bot (locurile tradiționale de cantonament ale echipelor românești în anii 80-90) și nici nu ar fi vrut să afle unde sunt pe hartă.
Trebuie spus că până să li se dea voie să iasă din cantonamente, toți jucătorii echipelor de Liga I nu aveau nicio problemă. Relaxarea a dus la o explozie a cazurilor de COVID-19. Cea care a spart gheața a fost Dinamo. Aflată în cea mai neagră perioadă din istoria ei, echipa in Ștefan cel Mare nu-și poate juca meciurile din play-out pentru că aproape toată formația este infectată. Alb-roșii au patru meciuri mai puțin și sunt foarte aproape de Divizia B. Ar fi prima dată în istorie când Dinamo ar retrograda de la înființarea clubului, în 1948. Dinamo a fost atunci acceptată direct în Divizia A. Acum, echipa din Ștefan cel Mare se roagă de LPF să înghețe sezonul, aflându-se în imposibilitatea de a juca ultimele meciuri din play-out.
Nu doar Dinamo se află într-o situație fără ieșire. Campioana ultimelor două ediții, CFR Cluj stă de două săptămâni fără să se antreneze. Aici, situația este cel puțin neclară. CFR-iștii s-au îmbolnăvit subit, împreună cu antrenorul lor, Dan Petrescu. Totul s-a întâmplat cu doar câteva zile înaintea meciului cu Steaua, actuala FCSB.
Interesant este că CFR este clar avantajată de amânarea acestei partide. Dacă meciul s-ar fi disputat atunci când a fost programat, roș-albaștrii ar fi avut o miză, neavând asigurat locul în cupele europene. Așa, odată amânat meciul, trupa patronată de Gigi Becali a câștigat Cupa României și și-a asigurat locul de Europa League. Astfel, meciul restant cu CFR este doar unul de palmares pentru echipa antrenată mai nou de Toni Petrea. Avantaj clar pentru CFR.
Avantajul clar pentru CFR nu-l reprezintă doar faptul că vor juca un meci lejer cu roș-albaștrii care și-au trimis deja cei mai buni jucători în vacanța, dar și partida cu Botoșani se va desfășura sub aceeleași auspicii. . Prin victoria echipei lui Gigi Becali din finala Cupei și Botoșaniul și-a atins obiectivul, calificarea în Europa League. Astfel, din cele trei meciuri rămase, CFR are două de vacanță. Ca pe vremea Cooperativei, când celebrii Jean Pădureanu, Romică Pașcu Gheorghe Ștefan zis Pinalty sau Dumitru Sechelariu își doreau un campionat fără griji. Omeniile erau la tot pasul. Oficial, cei de la CFR sunt extrem de supărați pe clinica privată unde au făcut primele teste și au ieșit pozitiv.
Al treilea meci va fi însă cu cuțitele pe masă, cu o altă echipă lovită de COVID-19. Echipa primăriei din Craiova, CSU, formație fondată în 2013, la Mogoșoaia, speră să câștige primul titlu din istorie. I-a fost și ei amânat un meci. Nu se putea altfel. Ceva teste pozitive la CSU, ceva neconcludent. Așa cum îi stă bine românului.
„Testele de coronavirus pot fi fentate”
Sunt semne de întrebare asupra testelor acestor echipe? Ceea ce spune profesorul Virgil Musta de la Timișoara, omul care a vindecat cei mai mulți români de coronavirus, ne face să ne punem un kilogram de semne de exclamare.
”Există riscul ca testele să fie pozitive la prima testare, iar la a doua testare, dacă pacienţii ştiu să fenteze mecanismul, chiar să îl fenteze”, a declarat cunoscutul medic, în direct la postul de televiziune Look Plus.
Trebuie precizat faptul că discuția s-a purtat în contextul în care mai mulţi jucători şi angajaţi ai clubului CFR Cluj au fost depistați ca fiind infectați cu noul coronavirus, însă la câteva zile distanţă testele au arătat că s-au însănătoşit.
”Nu am datele necesare să explic, dar pot fi fentate. Nu pot să spun public că lumea poate va încerca să păcălească sistemul, dacă au nevoie de un test negativ, mai ales dacă oamenii vor să plece în altă ţară şi au nevoie de un test negativ. Boala apare în câteva zile, dar există posibilitatea ca într-o perioadă scurtă de timp să nu apară în faringe virusul”, a adăugat medicul.
Acum, rămâne de văzut dacă Liga I se va termina pe dreptunghiul verde sau băieții vor îngheta cazul de tot. Deja sunt voci care țipă ca din gaură de șarpe să se înghețe sezonul. Fotbalul oferit fanilor cu pipeta e deja în moarte clinică. Înghețați sezonul, mă băieți, și apoi să vă căciuliți deținătorilor de drepturi să dea mai mulți bani pe meciuri. Nu de alta, dar ca să fie mulțumiți peste veacuri părinții Cooperativei, Jean Pădureanu, Romică Pașcu sau Pinalty Ștefan. Faceți să nu mai retrogradeze nimeni și promovați patru echipe din Divizia B. Sau, luați-le pe toate 6. Să nu retrogradeze nimeni și să promoveze toată lumea care a început miniturneul în B. 20 de echipe, țara-i mare, voi nu sunteți în stare să produceți un leu, dar e bine. Poate păcăliți din nou deținătorul de drepturi sau mai păcăliți vreun primar. Tot e an electoral. Hai că mai merge încă un sezon. De ce să produceți voi bani dacă oricum vă dau fraierii? Iată cum Covidul are și părțile lui „bune”.