Declarația lui Dumitru Nancu a fost făcută în cadrul conferinței online „Afaceri în agricultură”, organizată de Grupul de presă Bursa.
„În acest moment, cifrele arată că au fost peste 21.000 de credite acordate, iar valoarea totală ajunge la 15 miliarde. Avem un plafon de garantare de 20 de miliarde. Astăzi am alocat ultimul miliard către trei instituţii financiar-bancare”, a transmis Dumitru Nancu.
Au fost aprobate 10% din numărul total de garanţii
În primele zece luni din acest an au fost aprobate 10% din numărul total de garanţii acordate de FNGCIMM în 18 ani (2002-2019) şi 23,7% din valoarea tuturor granturilor, programul IMM Invest având cea mai mare contribuţie, conform celor spuse de directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
„Planul de investiţii pentru relansarea economică îşi arată efectele la zece luni. Economia românească avea nevoie de un astfel de plan bazat pe investiţii. Fiind vorba de o criză economică, Guvernul actual foloseşte foarte mult efectul multiplicator al investiţiilor, care poate ajunge la şapte, adică la un leu investit are grad de multiplicare în economie de şapte ori”, a transmis oficialul FNGHIMM.
Fondul a avut în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 118,9 milioane de lei şi un profit net de 73,1 milioane de lei.
20.000 de credite în valoare de 14 miliarde de lei
Un număr de 20.000 de credite în valoare de 14 miliarde de lei au fost acordate până în acest moment prin Programul IMM Invest, a declarat într-o videoconferinţă organizată de Grupul Bursa, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, după cum transmite Agerpres.
„În Planul de relansare economică şi de investiţii, Fondul Naţional de Garantare are patru măsuri şi în următoarea programare 2021 – 2024 vom veni cu alte cinci programe. IMM Invest, IMM Factor, IMM Leasing şi Noua Casă reprezintă măsurile anticlice pe care Guvernul României le-a luat în această perioadă. Guvernul României a luat, în această perioadă, cea mai importantă măsură anticiclică: Programul IMM Invest. Până în acest moment, avem 20.000 de credite acordate în valoare de 14 miliarde de lei. Practic, în aceste ultime cinci luni s-au plătit în economie 1,4% din PIB. Este cea mai mare injecţie de capital pe care Guvernul a injectat-o în întreprinderile mici şi mijlocii din România şi nu impactează bugetul de stat, pentru că banii sunt alocaţi de către bănci şi Guvernul doar garantează. Impactul asupra bugetului de stat va fi în momentul în care acea garanţie vine la plată”, a afirmat Nancu.