Au fost chemați românii în armată?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să știe acest lucru

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a venit cu precizări în ceea ce privește hârtiile de chemare pe care unii rezerviști le-au primit. Declarația s-a vine în contextul în care s-a considerat că aceștia au fost chemați pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Adevărat motiv pentru care rezerviștii au fost activați. Vasile Dîncu a venit cu explicațiile

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că rezerviștii care au primit hârtii de chemare fac parte dintr-o procedură desfășurată anual și că nu este vorba despre nicio mobilizare din cauza situației de la granița dintre Rusia și Ucraina. Potrivit ministrului Vasile Dîncu, procedura este una de verificare.

”Activarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. În fiecare an facem această verificare (…) În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem în această situație.”, a spus Vasile Dîncu.

Ce se întâmplă în caz de război în România?

În cazul unui război, România ar urma să intre într-o stare de mobilizare sau de alertă de război. Legea 355 20/11/2019 arată că în timpul stării de mobilizare sau în timpul unei stări de război, se pot dispune, cu respectarea prevederilor Constituţiei României, republicată, măsuri pentru restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale. Totodată, rezerviștii vor fi și ei chemați.

Ce a trezit însă semne de întrebare este un document destul de sensibil care a fost emis de Ministerul Apărării Naționale, în baza articolului 26 din Legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război și făcut public marți seară în emisiunea lui Gâdea. Totuși, se pare că este vorba de o verificare a rezervei și astfel de documente se trimit anual rezerviștilor, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare sau de panică.

Ce prevede documentul?

Conform documentului, în cazul în care există un ordin de rechemare, un soldat are la dispoziție 48 de ore să vină la unitatea militară desemnată. Documentul a generat panică în contextul tensiunilor actuale, având în vedere faptul că marea majoritate a populației se teme deja de un eventual război.

Totodată, acesta mai prevede și faptul că în cazul în care soldatul nu se prezntă la termen și la locul menționat, acesta va suporta  consecințele Codului Penal, articolul 435 care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.

Ordinul emis de MApN mai evidențiază și obligațiile rezerviștilor. Astfel, conform documentului, cei menționați trebuie să se prezinte la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii:

  • la instituirea stării de asediu;
  • la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război;
  • la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.