Au fost deschise 484 dosare de daună în urma cutremurelor din Gorj. PAID a efectuat deja o plată de aproximativ 15.000 de lei

Sursă: Dreamstime

PAID România informează că un număr de 484 dosare de daună au fost deschise până joi în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 şi 14 februarie. PAID a efectuat deja plata daunelor pentru trei dintre acestea, în valoare de aproximativ 15.000 de lei.

În total, pentru dosarele avizate până în momentul de față, a fost constituită o rezervă de daună de peste 3 milioane de lei, conform informațiilor transmise de PAID.

Poliţa PAD este baza sistemului de asigurare a locuinţei, acoperind pagube produse de cutremur, alunecare de teren şi inundaţii, în limita a 20.000 de euro. Pentru asigurarea bunurilor, a valorii totale a locuinţei sau a altor riscuri, este necesară o poliţă facultativă.

PAID informează au fost deschise 484 dosare de daună în urma cutremurelor din Gorj

„Până la data de 23.02.2023 s-au deschis 484 dosare de daună în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 și 14 februarie. Pentru 3 dintre acestea, PAID a efectuat deja plata daunelor, în valoare de aproximativ 15.000 de lei. În total, pentru dosarele avizate până în prezent, a fost constituită o rezervă de daună de peste 3 milioane de lei”, este scris într-o postare realizată de PAID pe Facebook.

În context, miercuri, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a atras atenţia că, la nivel naţional, doar 20% dintre locuinţe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, iar în judeţul Gorj procentul este chiar şi mai mic, respectiv de circa 9%, în condiţiile în care cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele.

S-a finalizat evaluarea pagubelor produse de valul de cutremure din judeţul Gorj

Peste 120 de clădiri au fost avariate ca urmare a cutremurelor produse din ultima perioadă. Printre acestea se numără 27 de unităţi de învăţământ, 17 instituţii publice, o unitate medicală, 20 de lăcaşuri de cult, 24 de blocuri de locuinţe şi două obiective turistice.

”Comisiile mixte s-au deplasat la toate locaţiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel: 27 de unităţi de învăţământ; 17 instituţii publice; o unitate medicală; 20 de lăcaşuri de cult; 5 operatori economici; 2 obiective turistice; 24 blocuri de locuit; 22 de construcţii cu destinaţia casă de locuit, 3 alte construcţii”, a arătat Comitetul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI) Gorj.

Autoritățile au susținut că s-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinaţia blocuri de locuit şi case de locuit pentru ca utilizatorii acestor clădiri să nu fie puşi în pericol şi să fie informaţi despre eventualele pericole.