Următoarele persoane urmează să fie audiate în Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării, conform agerpres.ro
Ce persoane sunt vizate
Este vorba despre Nineta Bărbulescu – propusă pentru funcţia de ambasador în Malaezia, Dan Bălănescu – în Indonezia, Brânduşa Predescu pentru Bulgaria şi Laura Popescu – în Marea Britanie.
Audierile din Parlament îi vizează şi pe Cristian Istrate – propus ambasador în Federaţia Rusă, Daniela Ţane – pentru India şi pe Dan Mihalache – desemnat pentru Cipru.
De asemenea, vor fi audiaţi pentru aviz Răzvan Rotundu – propus ambasador în Georgia şi Bogdan Mănoiu – în Canada.
Pe 7, 19 şi 28 octombrie, comisiile reunite ale Parlamentului au audiat alţi 22 de candidaţi propuşi ca ambasadori, toţi primind aviz favorabil.
Orban, reuniune cu ambasadorii statelor UE
Ludovic Orban a vorbit în cadrul întâlnirii cu ambasadorii statelor UE despre importanța planului european de relansare economică, precum și efortul României de a crește rata de absorbție a fondurilor europene.
Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, marţi, la reuniunea în format video-conferinţă cu şefii de misiuni diplomatice ai statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, context în care a subliniat importanţa finalizării „cât mai rapide” a negocierilor legislative privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul european de relansare economică, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Guvernului a transmis felicitări Preşedinţiei germane a Consiliului UE pentru modul eficient de gestionare a provocărilor la adresa Uniunii, generate de contextul actual dificil determinat de pandemia de COVID-19 şi a salutat rezultatele de până în prezent pe durata mandatului acesteia, concretizate în acordul liderilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul european de relansare economică, precum şi în avansarea negocierilor legislative ulterioare acestui acord.
„În context, a subliniat importanţa finalizării cât mai rapide a acestor negocieri, care va permite accesul rapid la fondurile europene şi demararea eforturilor efective de relansare, în baza Planurilor Naţionale de Relansare şi Rezilienţă”, se arată în comunicat.
De asemenea, premierul a arătat că „un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni”.
„Şeful Executivului a reiterat angajamentul Guvernului pentru reforme de natură să aducă României perspectiva modernizării sustenabile în domenii prioritare, precum: infrastructură de transport şi schimbări climatice, conectivitate digitală, energie şi eficienţă energetică, dezvoltare urbană, sănătate, educaţie, cercetare-inovare, agricultură, creşterea rezilienţei în timp de criză”, conform comunicatului.
Sursă foto: INQUAM